Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pneumokokové onemocnění? Téměř každý pátý případ v Česku skončil loni tragicky

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Podle aktuálně dostupných statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bylo v roce 2016 hlášeno 323 případů invazivního pneumokokového onemocnění (IPO), 66 osob v důsledku onemocnění zemřelo. V meziročním srovnání se jedná o mírný pokles výskytu onemocnění, počet tragicky končících případů ale zůstává stejný. Nejvíce onemocnění způsobených pneumokoky je za loňský rok hlášeno z Prahy (45), Moravskoslezského (44) a Jihomoravského kraje (32).

Zařazením vakcíny proti pneumokokovým onemocněním do doporučeného očkovacího kalendáře u dětí do jednoho roku vede dlouhodobě k snížení výskytu v cílové věkové skupině. Více jak 80 % všech evidovaných výskytů tak spadá do věkové kategorie osob ve věku 40 let a výše.

Prevence u dětí přináší výsledky

„Velmi pozitivní trend ve vývoji výskytu pneumokokových onemocnění u nejmenších dětí lze přičíst celorepublikovému programu prevence invazivních pneumokokových onemocnění a také skutečnosti, že rok 2016 byl již sedmým rokem od zavedení hrazeného očkování dětí konjugovanými vakcínami,“ komentuje statistiky za rok 2016 MUDr. Jana Kozáková, vedoucí oddělení bakteriálních vzdušných nákaz a vedoucí Národní referenční laboratoře pro streptokokové nákazy SZÚ a dodává: „Bohužel ani ve věkové skupině dětí do pěti let jsme se ale IPO nevyhnuli. Hlášeno máme třináct případů.“

Senioři jsou nejzranitelnější, nemocnost však stoupá již po čtyřicítce

Nejvyšší počet případů IPO byl v roce 2016 stejně jako v předchozích letech u osob nad 65 let. Celkem šlo o 163 případů. Pneumokok je častým původcem bakteriálních zápalů plic, které mívají u starších lidí komplikovanější průběh, následná rekonvalescence je zdlouhavá a nezřídka zůstávají trvalé následky.

Nejčastějším sérotypem způsobující IPO v ČR je sérotyp 3

Nejčastějším sérotypem způsobujícím IPO v ČR v roce 2016 je pneumokok sérotypu 3, který stál také za největším počtem úmrtí.

Výskyt pneumokoků v populaci

Pneumokoky osídlují nosohltan zdravých lidí. Při oslabení organismu může dojít k jejich šíření na další sliznice respiračního traktu a ke vzniku onemocnění, jako jsou záněty středouší, vedlejších dutin nosních, těžké zápaly plic nebo pneumokokové meningitidy a sepse. Zvláště nebezpečný je pneumokokový zánět mozkových blan (meningitida), který má 20 – 30 % smrtnost u starších pacientů. Zánět mozkových plen se projevuje horečkami, ztuhnutím šíje, výraznými bolestmi hlavy, zvracením, někdy dojde k poruše vědomí, křečím. Navzdory moderním možnostem léčby může dojít k úmrtí nebo má nemocný doživotní následky. K nejčastějším komplikacím patří postižení neurologické, mentální retardace, epilepsie. Až 30 % pacientů má po prodělané pneumokokové meningitidě poruchu sluchu. Význam vakcinace spočívá nejen v ochraně těch, kteří byli očkováni, ale i v kolektivní ochraně populace neočkované.

Témata:  lidé zdraví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy