Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhá větev Rathovy korupční kauzy se vrací policii

Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Rozhodnutí soudu, podle kterého se tzv. druhá větev korupční kauzy kolem bývalého hejtmana Davida Ratha vrací k došetření, je pravomocné. Vrchní státní zastupitelství proti němu nepodalo stížnost, uvedl dnes server Lidovky.cz. Krajský soud v Praze vrátil případ policii k došetření letos v lednu kvůli nezákonně pořízeným odposlechům, nařídil také opětovný výslech některých svědků.

Případ se týká manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic, konkrétně rekonstrukcí či výstavby pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro středočeskou záchrannou službu. Celkem šlo o zakázky za více než 700 milionů korun. Kriminalisté v něm navrhli obžalovat devět lidí a osm firem včetně stavební společnosti Metrostav. Obvinění v druhé větvi kauzy podle vyšetřovatelů požadovali úplatky za 66,4 milionu korun, z toho převzali 3,4 milionu Kč.

Krajský soud při rozhodování vycházel z usnesení Vrchního soudu v Praze, který loni kvůli odposlechům zrušil rozsudek v první větvi kauzy, kde byl Rath uznán vinným z přijímání úplatků a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení.

Soud druhou větev kauzy vrátil i kvůli novele trestního zákona, která upravuje trestní odpovědnost firem. Podle nového znění, které platí od loňského prosince, firmy nemohou být stíhány v případech, kdy vynaloží veškeré úsilí k tomu, aby zabránily protiprávnímu jednání svého zaměstnance. Novela sice začala platit až po podání obžaloby, policie i soudy ale musí přihlížet k předpisům, které jsou pro obžalované výhodnější. Vyšetřovatelé proto musí podle soudu v tomto směru doplnit důkazy.

"Po seznámení se s odůvodněním uvedeného usnesení byl učiněn závěr, že podání stížnosti v dané situaci vzhledem ke všem okolnostem není účelné," řekl serveru Lidovky.cz žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Jiří Pražák, který případ dozoruje. Stížnosti by podle něj soud pravděpodobně nevyhověl a vedla by pouze k prodlužování trestního řízení. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová serveru řekla, že opětovné uzavření případu odhaduje v řádu měsíců. Další kroky státního zastupitelství upřesnit nechtěla.

V první části kauzy, kde rozsudek zrušil pražský vrchní soud a která se týká modernizace středočeských nemocnic či opravy zámku v Buštěhradu na Kladensku, bylo obžalováno 11 lidí. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) kvůli zrušenému rozsudku podal stížnost k Nejvyššímu soudu.

Témata:  David Rath 1 Kauza: Rath Středočeský kraj

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy