Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový kandidát na prezidenta: Exposlanec VV Chaloupka se proslavil výroky proti Romům

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Někdejší poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka (56) chce kandidovat na prezidenta. V minulosti na sebe upozornil ústavní žalobou na církevní restituce nebo výroky na adresu Romů v souvislosti s jejich útokem na manželský pár v Duchcově na Teplicku.

Chaloupka dle svých slov hodlá kandidovat kvůli tomu, že "chce vrátit důstojnost na Hrad a vrátit lidem důvěru ve vedení naší země".

"Není mým cílem lacinými tématy manipulovat masy, hledat a zneužívat právě teď populární témata, lhát lidem a říkat věci, které nemyslím upřímně, jen abych se zalíbil co nejvíce z nich," prohlásil.

Chaloupka byl poslancem za Věci veřejné v letech 2010 až 2013, na sklonku mandátu založil stranu Republika, s níž se neprosadil ani v senátních, ani v evropských volbách. Loni ze strany, v níž byl předsedou a později místopředsedou, odešel, aby mohl kandidovat jako nestraník.

Před třemi lety byl Chaloupka odsouzen za výroky na adresu Romů k podmíněnému půlročnímu trestu vězení.

Chaloupka ještě jako poslanec na svém facebookovém profilu kritizoval snahu romského předáka útok v Duchcově bagatelizovat. "Lidi jsou na hraně a ještě pár takovýchto cikánských provokací a začne mazec. A pak je neochrání ani těžkooděnci," uvedl mimo jiné.

Témata:  Otto Chaloupka prezident ČR Pražský Hrad

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy