Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Africký migrant se dostal až do Česka. Proti vyhoštění bojuje, argumentuje špatnými podmínkami

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - O uprchlících v zemích kolem nás se informuje dnes a denně. Jaké jsou ale příběhy lidí, kteří překonali hranice České republiky a podařilo se jim dostat na naše území? Jeden takový vyvolává víc otázek než odpovědí.

Egyptský migrant se dostal do Libye, odkud se přeplavil na člunu do Itálie. Následně přešel do Švýcarska, Německa a poté zamířil do Českých Budějovic. Tak vypadala podle serveru Česká justice cesta muže, kterého policie zadržela a umístila do migračního tábora v Drahonicích.

Policie muže zadržela loni v říjnu a o měsíc později Egypťan podal žádost o mezinárodní ochranu. "V průběhu tohoto pohovoru žalobce vypověděl, z jakého důvodu odešel z Egypta do České republiky. Žalobce uvedl, že z Egypta odcestoval do Libye, odkud se dostal na lodi nelegálně do Itálie. V Itálii byl kontrolován policií, která s ním sepsala protokol a sejmula mu otisky prstů. Následně byl žalobce umístěn do záchytného tábora. Z Itálie cestoval do Švýcarska, kde požádal o azyl. Přibližně po čtyřech měsících odcestoval do Německa, kde byl rovněž kontrolován policií a umístěn do záchytného tábora, odkud však odešel do ČR. Žalobce chtěl navštívit svého přítele, který bydlí v Českých Budějovicích. Na území ČR nemá žalobce žádné příbuzné,“ cituje server rozsudek Krajského soudu v Brně.

Otázkou zůstává, proč nezůstal muž v první zemi, ve které na území Evropské unie vstoupil. Pomineme-li, že evropské země mají problém migranty uhlídat a udržet je na svých územích, musíme vzít v potaz i situace, do jaké se v daných státech migranti dostávají. A podle Egypťana to v Itálii nevypadá moc dobře. Podal proto podle České justice žalobu na ministerstvo vnitra, protože se do země vrátit nechce.

Česká republika by ale neměla vést s migrantem azylové řízení a jeho situaci by měla řešit Itálie. Do ní se ale muž vrátit nemůže. Ačkoliv podle resortu plní všechny podmínky proto, aby byl deportován do prvního státu, v němž na území Evropy vstoupil, Egypťan se brání, že v Itálii panují nelidské podmínky. A rozsudky Evropského soudu pro lidská práva stojí na jeho straně.

Podle materiálů, které má Česká justice k dispozici, že muž obává, že by byl v zemi vystaven ponižujícímu zacházení. A soud mu dal za pravdu, neboť resort vnitra sice tvrdil, že v EU panují standardní podmínky jako v jiné zemi, nemá ale důkazy.

Podle Krajského soudu v Brně na toto tvrzení nestačí pouze zprávy OSN, je třeba také doložit informace od humanitárních organizací. Vnitro tak nyní, aby mohlo migranta vrátit do země, ze které do Česka přišel, musí zjistit, jaká situace v Itálii doopravdy panuje a co migrantovi hrozí. Následně započne další soudní jednání, které vyřeší, jestli má muž nárok na azyl u nás, nebo má být vyhoštěn.

Témata:  uprchlíci Ministerstvo vnitra České republiky Itálie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy