Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schwarzenberg promluvil o kandidátech na prezidenta: Zeman zklamal. A Drahoš s Horáčkem...

Karel Schwarzenberg /TOP 09/
Karel Schwarzenberg /TOP 09/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Čestný předseda TOP 09 a soupeř Miloše Zemana ve druhé kole prezidentské volby v roce 2013 Karel Schwarzenberg se nechal už v minulosti slyšet, že současnou hlavu státu porazí jen někdo s hroší kůží, vlčák, který si půjde za svým. Teď také prozradil, kdo z kandidátů se mu líbí nejvíce.

Schwarzenberg už v minulosti prohlásil, že pokud se Zeman rozhodne znovu kandidovat na prezidenta, porazí ho pouze kandidát, který si tvrdě půjde za svým cílem a bude mít specifické vlastnosti.

„Spoustu lidí odradí to, jak byla kampaň svého času vedena. Kdo si nechá takto nadávat a chce o sobě poslouchat lži? Takhle hroší kůži má málokdo. Kdyby ještě prezident Zeman kandidoval, porazí ho pouze vlčák, který se chce stát prezidentem a udělá pro to všechno,“ uvedl již v lednu pro Impuls.

Teď ale také dodává, že „každý je porazitelný“. V rozhovoru pro MF Dnes radí kandidátům, jak obstát. „Musí si obstarat hroší kůži, poněvadž zažije útoky ze všech stran, pomluvy, lži, všechno možné. Na to si musí zvyknout on i jeho rodina. Opravdu si obstarat hroší kůži a ledový klid, to je jediné, co mohu doporučovat,“ uvedl čestný předseda TOP 09.

O bývalém předsedovi Akademie věd České republiky Jiřím Drahošovi říká,že „profesor je seriózní kandidát“, zatímco Horáček je podle něj !Veselý kandidát“. Sám Schwarzenberg uvedl, že TOP 09 neplánuje postavit vlastního kandidáta. „Ještě je dosti času. Osobně ho považuji za vhodného kandidáta, ale nevnucuji nikomu svůj názor,“ řekl k osobě Drahoše.

Politik se také domnívá, že někteří voliči jsou ze Zemana zklamaní. „Vystupování pana prezidenta přece jen některé překvapilo dosti, i některé jeho způsoby a názory,“ uvedl s tím, že noví kandidáti mají šanci mu některé voliče přetáhnout.

Mluvil také o tom, proč se Zeman nechce zapojit do televizních debat a nechce ani vést kampaň. „Myslím, že správně odhadl, že kdyby vystoupil v mnoha diskusích, že by mu to škodilo. On to chce prostě dělat z majestátu Pražského hradu,“ dodal.

Témata:  Karel Schwarzenberg Miloš Zeman prezident ČR Jiří Drahoš Michal Horáček

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy