Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čsko už za inteligentní dopravní systémy zaplatilo 2,6 miliardy

Ministerstvo dopravy
Ministerstvo dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Stát doposud za rozvoj inteligentních dopravních systémů v rámci vládou schváleného programu utratil 2,6 miliardy korun z celkových více než 12 miliard korun.

Vyplývá to z aktualizace plánu, který počítá s navyšováním počtu inteligentních telematických zařízení na silnicích, železnicích a vodních cestách do roku 2020. Ten nyní poslalo do meziresortního připomínkového řízení ministerstvo dopravy. Nově plánuje do programu začlenit další projekty za zhruba 2,7 miliardy korun.

Z původního plánu, který vloni v červnu schválila vláda, je doposud podle ministerského materiálu hotových osm z plánovaných 80 projektů, 37 má být realizováno během letošního roku.

V silniční dopravě se velká část projektů zaměřuje na podporu Národního dopravního informačního centra (NDIC) v Ostravě, které monitoruje aktuální situaci na českých silnicích. Jde ale i o projekty týkají dodržování pravidel silničního provozu. Konkrétním příkladem je nedávno instalované měřící zařízení v opravovaném úseku dálnice D1 mezi Psáři a Souticemi, nebo systémem pro automatické vážení projíždějících kamionů.

Jedním z nově přidaných projektů pak podle materiálu má být monitoring mobility osob získaných prostřednictvím signalizačních dat z mobilních telefonů. Jde o velké množství anonymizovaných dat, takzvaná Big Data, poskytovaná mobilními operátory.

V železniční dopravě pak jde například o projekty rozvoje Centrálních dispečerských stanovišť v Praze a v Přerově, která umožňují dálkové řízení vlaků na tratích a nahrazují tak výpravčí přítomné v zastávkách.

Témata:  Ministerstvo dopravy České republiky doprava

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy