Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká diplomacie krotí spor s Ankarou kvůli snesení o arménské genocidě

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Turecko se ohradilo proti usnesení Sněmovny, v němž poslanci označili cílené masakry Arménů Osmanskou říší za genocidu, potvrdilo dnes ČTK české ministerstvo zahraničí. Záležitostí se zabýval český velvyslanec v Turecku Pavel Kafka a turecké stanovisko tlumočil české diplomacii také turecký velvyslanec v Praze Ahmet Necati Bigali. Česká diplomacie ujistila Turky, že usnesení Sněmovny není právně závazné a zahraniční politika je odpovědností vlády, nikoli Sněmovny.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v Lucemburku novinářům řekl, že vládní pozice se nemění i když on názor Parlamentu respektuje. "Je důležité, aby na tuto událost byly schopny nahlédnout obě strany, kterých se týká společně. Tak, jako my jsme se v naší historii snažili například udělat česko-německou deklaraci a najít společný pohled na události, které jsou pro nás strašné," uvedl ministr, který se v pátek na Maltě v rámci neformálního jednání šéfů diplomacií EU sejde s tureckými představiteli.

"Turecké straně jsme sdělili, že vnímáme jejich citlivost k tomuto tématu (zároveň jsme vysvětlili i kontext, ve kterém bylo usnesení přijato) a ujistili jsme ji, že pozice vlády ČR a MZV ČR k otázce těchto tragických událostí se nezměnila, tj., že hodnocení těchto tragických událostí by se měli ujmout nezávislí historikové," řekla ČTK mluvčí ministerstva Irena Valentová.

Sněmovna v úterý ve svém usnesení označila masakr Arménů za genocidu. Ve stejný den Zeman napsal arménskému duchovnímu představiteli v Česku Barseghovi Pilavčjanovi, že šlo o jedno z nejhorších zvěrstev moderní doby. Turecké ministerstvo zahraničí v tiskovém prohlášení na svém webu rozhodnutí Sněmovny ostře odsoudilo a zároveň uvedlo, že je zklamáno Zemanovým dopisem.

Stanovisko Turecka sdělila českému velvyslanci Kafkovi telefonicky ředitelka pro bezpečnostní otázky tureckého ministerstva zahraničí. Dnes dopoledne záležitost řešili také náměstek ministerstva a turecký velvyslanec. "Z turecké i české strany zaznělo, že oběma záleží na rozvoji existujících dobrých bilaterálních vztahů. Turecká strana poděkovala za stanovisko českého MZV a uvedla, že ČR je považována za stát, se kterým má Turecko dlouhodobě dobré vztahy," shrnula výsledky schůzek Valentová.

Na schůzkách také zaznělo, že usnesení Sněmovny není právně závazné a platí, že za formulaci české zahraniční politiky nese odpovědnost vláda. Černínský palác dodal, že usnesení vzal na vědomí.

Valentová doplnila, že stížnost Turecka nebyla podána oficiální nótou. "Žádnou oficiální nótu se stížností od turecké strany, na kterou bychom museli reagovat, jsme neobdrželi, podotkla.

Témata:  Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Turecko Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Arménie genocida

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy