reklama

U Ořechova poblíž Telče se výsadek v březnu 1942 uskutečnil omylem, plánován byl u Jičína. Třem parašutistům se podařilo z Vysočiny dostat za pomoci tamních obyvatel. Velitel výsadku Adolf Opálka po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha zahynul v červnu 1942 v pražském kostele sv. Cyrila a Metoděje. Další člen, Ivan Kolařík, se v bezvýchodné situaci otrávil. Třetí z parašutistů Karel Čurda se stal konfidentem gestapa, po válce byl popraven; písní Nová Hlína ho na své poslední desce Kotlina, za niž dostala Cenu Anděl, připomněla jihočeská beat folková skupina Epydemye.

Lidé si připomněli 75. výročí seskoku. "Návštěvníků bylo méně než jiné roky, ale účast byla silná, možná 1500 lidí. Je to bohulibý akt, tak ráno bylo naprosto azuro, trošku přišel vítr, mráčky, ale doteď máme krásné počasí na to, jaký byl týden," řekla starostka Ořechova Jana Divišová (Nezávislí).

Tahákem slavnosti jsou kromě ukázek vojenské techniky, bojového umění a slaňování seskoky parašutistů z 43. výsadkového praporu z Chrudimi. "Parašutisté seskakovali dvakrát a na konci, což už je třetím rokem tradice, se navážou bonbóny na malé padáčky, které se ručně vyrábí, a při přeletu pro děti se vyhazovaly," uvedla.

Jako hosté na pietní akt přijeli historik Michal Stehlík, který přednášel o Out Distance, a brigádní generál Emil Boček, držitel Řádu Bílého lva, jenž za druhé světové války sloužil v britské RAF. "V proslovu mluvil o tom, abychom byli rádi, že je dnes mír, a připomínali si památku padlých, kteří za nás obětovali život," řekla Divišová.