Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řada Čechů trpí vrozenou vysokou hladinu cholesterolu, většinou o tom ani neví

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Praha - Před třemi lety odhady mluvily o tom, že se takzvaná familiární hypercholesterolémie (FH), tedy vrozená vysoká hladina cholesterolu, vyskytuje u každého 500. jedince. Po výzkumech se ale číslo muselo upravit. Situace je daleko horší.

Na základě výzkumů a dat z několika desítek zemí se ukazuje, že v evropské populaci se nemoc týká každého 200. jedince. V Česku je tedy zřejmě kolem 40.000 lidí s tímto dědičným onemocněním, odborníci zatím poruchu odhalili asi u 7000.

Jde o nejčastější vrozené onemocnění metabolismu. "Onemocnění je nevyléčitelné, ale léčitelné a všem negativním dopadům na cévní systém se dá předejít. Bohužel většina pacientů postižených touto genetickou chorobou o svém onemocnění neví a stále se setkáváme s poměrně velkým počtem pacientů, u kterých se onemocnění odhalí až poté, co jsou vyšetřeni v nemocnici po infarktu," uvedl předseda České společnosti pro aterosklerózu Michal Vrablík.

Odhalit u lidí s vysokým cholesterolem dědičné onemocnění a pomoci jim se snaží pacientská organizace Diagnóza FH. Na jejím webu zájemci naleznou důležité informace o nemoci. Jak jsou na tom s cholesterolem, mohou lidé zjistit i v rámci běžné bezplatné preventivní prohlídky u praktického lékaře.

Dietní a režimová opatření spolu s léky vedoucími ke snížení hladin cholesterolu v krvi významně snižují výskyt časných infarktů myokardu. Dietní opatření mohou snížit hladinu LDL cholesterolu o 10 – 15%. Pro pacienty s FH není toto snížení dostačující, a proto by úprava jídelníčku měla být kombinována s užíváním léků.

Podle Vrablíka má asi 85 procent lidí v Česku vyšší hladinu cholesterolu, než je doporučována. Vysoký cholesterol může způsobit předčasný rozvoj aterosklerózy, tedy kornatění cév, a vznik infarktu a mrtvice. U "běžných" případů je možné hladinu cholesterolu ovlivnit změnou životosprávy.

Témata:  zdraví Češi život lidé

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.