Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výdaje na zdravotní péči se zřejmě zvýší

Nemocnice Motol, ilustrační foto
Nemocnice Motol, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Výdaje zdravotních pojišťoven na péči o pacienty by se mohly do roku 2030 kvůli stárnutí společnosti téměř zdvojnásobit, dosahovat by mohly 433 miliard korun.

Vybrané pojistné nezvládne náklady pokrýt a schodek každý rok poroste. Na počátku třicátých let by mohl činit téměř 48 miliard. Vyplývá to z výsledků studie, které zveřejnil odborný časopis Demografie. K vyrovnanému rozpočtu by mohlo přispět zvýšení odvodů a plateb státu i vyšší spoluúčast pacientů.

"V porovnání s rokem 2014 dojde k výraznému nárůstu výdajů zdravotních pojišťoven na tuto péči, do roku 2030 lze očekávat jejich nárůst o 85 procent na cca 433 miliard korun," uvádí autor studie Ladislav Průša. Příjmy z pojistného by podle propočtů, které zohledňují vývoj mezd, počtu pojištěnců či odvodů státu za děti, důchodce a nezaměstnané, měly být ale výrazně nižší než očekávané výdaje pojišťoven na zdravotní péči. Výdaje vycházejí z růstu nákladů mezi lety 2000 a 2014 a z projekce počtu obyvatel.

V roce 2020 by se na pojistném mohlo vybrat přes 286 miliard Kč. Výdaje by ale mohly být téměř o 28 miliard vyšší. O desetiletí později by náklady mohly činit přes 433 miliard a příjmy kolem 385 miliard, schodek by dosáhl téměř 50 miliard. V roce 2014 vydaly pojišťovny kolem 234,6 miliardy Kč. Letos by se podle přijatých zdravotně pojistných plánů celkové náklady měly přiblížit k 267 miliardám korun.

Na výdaje má vliv rostoucí počet starších pacientů, změny životního stylu, moderní vybavení či propojování sociálních a zdravotních služeb. Pokrok v medicíně či právní a politické změny je obtížné předvídat. Roli hraje i odpovědnost lidí a jejich snaha se o sebe starat a chodit na preventivní prohlídky.

Témata:  zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví nemocnice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy