Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko si dnes připomene začátek květnového povstání

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Česká republika si dnes připomene začátek květnového povstání českého lidu. Pietní akce se budou konat především v Praze na místech, kde před 72 lety povstání začalo.

Tedy zejména u budovy Českého rozhlasu, o který povstalci sváděli tvrdé boje s německými jednotkami. V Plzni zároveň začnou každoroční Slavnosti svobody, které připomenou osvobození města americkou armádou.

Připomenout oběti obránců rozhlasu si lidé přijdou před sídlo Českého rozhlasu půl hodiny po poledni. Účast na pietě přislíbil například premiér Bohuslav Sobotka nebo předseda Senátu Milan Štěch (oba ČSSD). Další akce se budou konat na Staroměstské radnici nebo třeba u mostu Barikádníků. Oběti druhé světové války a výročí jejího ukončení se bude připomínat třeba i v Jablonci nad Nisou nebo ve Valašském Meziříčí.

V Plzni už od rána začnou Slavnosti svobody, které budou podle očekávání v ulicích sledovat desetitisíce lidí. Radnice na pořádání vynaloží asi pět milionů korun. Ve městě budou od pátku do pondělí dobové vojenské kempy, pietní akty, setkání s veterány, představí se česká i americká armáda. Připraveny jsou koncerty i jízda vojenské historické techniky. Convoy of Liberty, v němž bude na 200 vozidel z druhé světové války, projede Klatovskou třídou v neděli.

Témata:  II. světová válka osvobození ČSR Česká republika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy