reklama

V úvodu příštího týdne bude Zeman v Libereckém kraji, odkud míří rovnou do Číny. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhuje odvolání Babiše k 9. květnu, což je příští úterý.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček řekl, že v ústavě není nic o tom, že by premiér navrhoval termín odvolání. Sobotka ji podle něj nezná. "Je to směšný krok, když tam něco takového navrhuje," řekl.

Podle ústavních právníků nemá prezident možnost nevyhovět návrhu na odvolání některého z ministrů. Šlo by o porušení ústavy. "Podle mého názoru prezident republiky tomu návrhu vyhovět musí, je to podle článku 74 ústavy. Ten stanoví, že prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády. Ten článek je úplně jasný," řekl ČTK ústavní právník Jan Kudrna. V uvedeném článku stojí pouze to, že "prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády".

Kudrna upozornil na to, že výklad je dáván do protikladu k článku 73, podle kterého podávají demisi jednotliví ministři, a kde naopak není určen další postup prezidenta. Žádat odvolání k určitému dni není podle něj nic neobvyklého. "Současně si myslím, že je tam dostatečný časový prostor, aby prezident mohl tu věc v klidu uvážit a 9. května jednat bez zbytečného odkladu," dodal.

Také právník Jan Kysela souhlasí s tím, že prezident musí návrhu vyhovět. "Prezident žádné uvážení nemá, v tomhle pohledu je ústava velmi jednoznačná. Z hlediska merita tam žádná pochybnost není," řekl ČTK. Debata se může vést jen o tom, jestli na rozhodnutí má prezident hodiny, dny nebo delší časový úsek, míní.

Stanovení lhůty k odvolání považuje Kysela za relativně neobvyklé. "Ale protože mu prezident nemůže nevyhovět, tak je možné takovou lhůtu nastavit," řekl. Nedá se však podle něj říct, že by se Zeman dopouštěl protiústavního jednání hned v okamžiku uplynutí lhůty. Musel by ale transparentně vysvětlit, proč k odkladu došlo. "Aby bylo možné posoudit, nakolik je, nebo není zbytečný," uvedl.

Pokud by Zeman návrhu nevyhověl, mohl by se Sobotka obrátit na Ústavní soud s kompetenčním sporem, řekl Kysela. Soud by ho podle něj mohl akceptovat, ale rozhodoval by nejrychleji v řádu týdnů. Další alternativou by eventuálně mohlo být rozhodnutí Parlamentu podat na Zemana ústavní žalobu. K té ale ústava vyžaduje hlasy tří pětin přítomných senátorů a do tří měsíců i podporu tří pětin všech poslanců.