Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda bude schvalovat Zemanovu cestu do Číny. Jurečka a Herman jej do zahraničí nechtějí pustit

Martin Stropnický /ANO/, Jan Mládek /ČSSD/, Michaela Marksová-Tominová /ČSSD/, Marian Jurečka /KDU-ČSL/
Martin Stropnický /ANO/, Jan Mládek /ČSSD/, Michaela Marksová-Tominová /ČSSD/, Marian Jurečka /KDU-ČSL/
Foto: Vláda.cz

Praha - Vláda bude dnes projednávat cestu prezidenta Miloše Zemana do Číny. Ministři za KDU-ČSL Marian Jurečka a Daniel Herman avizovali, že by hlava státu měla kvůli politické krizi zůstat v ČR.

Kabinet má dnes schvalovat cestu prezidentské delegace do Číny, jejíž náklady jsou předběžně vyčísleny na 5,6 milionu korun. Zeman odlétá do Asie ve čtvrtek, tři ministři za ČSSD - Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec a Miloslav Ludvík - už svou účast v delegaci zrušili.

Zeman chce až po návratu z cesty, tedy ve druhé polovině příštího týdne, řešit návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO). Zeman navíc trvá na tom, že před odvoláním je nutné vypovědět koaliční smlouvu.

Ministři zemědělství a kultury dnes při příchodu do Strakovy akademie oznámili, že nebudou hlasovat pro schválení cesty prezidenta do Číny.

KDU-ČSL už v úterý vyzvala prezidenta, aby neopouštěl Česko do vyřešení vládní krize. "Prezident republiky odvolává člena vlády na návrh předsedy vlády. Tečka. To znamená, pokud takto konat nebude, nejedná v souladu s ústavou," uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Témata:  Miloš Zeman Marian Jurečka Daniel Herman demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy