reklama

Dubnové mrazy poničily hlavně meruňky a broskve.Teď jsou poničené jabloně. "Bohužel se potvrdilo to, co jsme říkali po dubnových mrazech, že mrazy budou hrozit až do května," řekl dnes předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Na sumarizaci škod z mrazů je podle něj ještě brzy. Přesnější odhady škod by ovocnáři mohli mít do konce května.

Podle moravských ovocnářů by letošní úroda ovoce mohla být po dnešní mrazivé noci na jižní Moravě ještě nižší než loni. Loni mrazy na Moravě zdecimovaly nejvíce meruňky. Jejich úroda bude podle ovocnářů i letos velmi chabá. Po dubnových mrazech to vypadlo lépe než loni. "Teď se obávám, že to bude horší, někde se nemusí urodit nic," řekl předseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska Ivo Pokorný.

Ve vinohradech na jižní Moravě dnešní mrazy způsobily škody ve stovkách milionů korun. Loňské škody na ovoci z mrazů byly v celém Česku na úrovni 400 milionů korun. Do stamilionů šly škody i v roce roce 2011.

Ceny ovoce v Česku se podle Ludvíka řídí cenami na evropském trhu. Pokud dochází k pohybu cen, tak nikoliv v důsledku nižší úrody v ČR, nýbrž v jiných, pěstitelsky velkých zemích.