reklama

Babiše chce kvůli kauzám spojeným s jeho podnikáním odvolat premiéra Bohuslav Sobotka (ČSSD). Prezident Miloš Zeman ale zatím jeho návrhu nevyhověl. Ve středu večer v Liberci Zeman předložil lídrům koaličních stran návrh, že by z vlády odešel Babiš i Sobotka.

"Možná řešení, že oba kohouti odejdou a ti, kterým zůstala chladná hlava, budou pokračovat, by asi nebylo úplně špatné," uvedl Ťok. Se závěry schůzky v Liberci ale není přesně obeznámen a s Babišem o nich nemluvil. Kdyby to ministr financí po svém případném odchodu z vlády chtěl, tak Ťok v kabinetu bez Babiše zůstane. "Na druhé straně komfortně se cítit nebudu, to říkám úplně otevřeně," dodal. Poukázal i na to, že do voleb zbývá několik měsíců, sestavení přechodné úřednické vlády by podle něj nemělo smysl.

Ke kritice, kterou sklízí Zeman kvůli tomu, že údajně nechce vyhovět návrhu na odvolání Babiše, Ťok řekl, že prezident i ostatní ústavní činitelé by se měli chovat předvídatelně a dodržovat ústavu. Předpokládá však, že Zeman ji bude ctít a nejdéle po návratu z Číny, kam odcestuje dnes, se situace uklidní. Připomněl, že odvolání ministrů si rozmýšleli i Zemanovi předchůdci.

"Těch pár dnů, o kterých se dneska bavíme, není důležitých," míní. Nelze se podle něj divit tomu, že si Zeman chce vzít čas na rozmyšlenou a neodvolá Babiše ihned, když premiér "třeba čtyři dny nevěděl, jestli chce podat demisi celé vlády, nebo odvolat Babiše."

Ťok, který je nestraníkem zvoleným za ANO, pokládá současnou politickou krizi za velkou mediální záležitost. Na jednání kabinetu tento a minulý týden se podle něj krize nijak nepřenesla. "Myslím, že se tady vyvolává trošku větší hysterie z toho, že někomu nevycházejí předvolební průzkumy," dodal zřejmě v narážce na ČSSD, která v průzkumech dlouhodobě zaostává za Babišovým hnutím.