reklama

Sobotka se počátkem května rozhodl odvolat z vlády dosavadního ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Hnutí ANO místo něj navrhlo nejprve Babišovu náměstkyni Alenu Schillerovou a poté ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), Sobotka ale oba nominované odmítl kvůli jejich vazbám na Babiše a na jeho dřívější firmu Agrofert.

Podle předsedy lidovců je na zodpovědnosti ANO a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), že nový ministr dokáže připravit návrh státního rozpočtu na příští rok, což Bělobrádek považuje za prioritu pro práci ministra do voleb. "Je i lepší, když do takové funkce přijde někdo, kdo na ministerstvu působí nebo alespoň působil. Ať už je to bývalý ministr nebo náměstek, ať už současný nebo bývalý. Ale je to samozřejmě zodpovědnost hnutí ANO a také pana premiéra, zda usoudí, že to pan Pilný zvládne," řekl Bělobrádek.

"Pro mě je to jméno překvapivé, protože ještě před nedávnem hnutí ANO nechtělo pana Pilného zařadit ani na kandidátku pro další volby do Poslanecké sněmovny. Pan Pilný ještě před nedávnem říkal, že by tu nabídku odmítl, kdyby přišla, protože se nezdá být na to odborně zdatný," řekl Skopeček. Pilného nicméně označil za slušného člověka. "Považuji ho za to racionálnější, co hnutí ANO může nabídnout," uvedl.

"Já si myslím, že v této logice by se ministrem financí měl stát někdo odborně zdatný ve veřejných financích, ve veřejných rozpočtech, zejména někdo se zkušeností s přípravou státního rozpočtu," řekl.

Podle TOP 09 každý ministr financí, kterého navrhne hnutí ANO, bude na ministerstvu zastupovat zájmy Babiše a společnosti Agrofert, kterou Babiš do února vlastnil. "Vycházíme z premisy, kterou každý ví. Hnutí ANO, Agrofert a Andrej Babiš je jeden nedělitelný organismus. To znamená, bude-li ministr financí kdokoli, koho hnutí ANO a Andrej Babiš nominuje, k žádné opravdové změně nedojde. Ta osoba, ať už se jmenuje jakkoliv, bude dál chránit Andreje Babiše a jeho činy a dál prosazovat zájmy Agrofertu na ministerstvu financí," řekl předseda strany Miroslav Kalousek.

Předseda KSČM nechtěl předjímat, zda premiér nominaci Pilného přijme. "Kdyby pan premiér učinil jiný krok, by to bylo vnímáno spíše jako další eskalace vnitropolitického sporu," upozornil Vojtěch Filip. Podotkl také, že Pilný pochází z jiných kruhů než je pole působnosti holdingu Agrofert.

Filip také nepředpokládá, že by prezident Miloš Zeman kladl překážky jmenování Pilného. "U pana prezidenta se naplní jeho očekávání, že kromě odvolání (Babiše) také bude předložena nominace (nového ministra)," řekl.

Upozornil, že hospodářský výbor Sněmovny, jehož předsedou Pilný je, má jiné zaměření než ministerstvo financí. Je proto zvědavý na to, jak rychle se Pilný v případě jmenování dokáže na novém působišti zorientovat. Odmítl také vyjádření Babiše, že by působení v čele firem mělo být pro Pilného v této věci výhodou. "Já zásadně odmítám princip, že stát se dá řídit jako firma," řekl.