Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Společnost je nemocná, odnášejí to ti nejmenší, varuje radní.

Nemoc, bolest, ilustrační foto
Nemoc, bolest, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Podle pražského radního pro oblast zdravotnictví Radka Lacka je česká společnost nemocná. Medicínským problémem je zejména nedostatek dětských psychiatrů, společenským to, že nastává "krize rodiny". Lacko na svém blogu na serveru Aktuálně.cz dodává, že počet dětských psychiatrů, kteří v Česku ročně přibudou, se pohybuje od dvou do tří.

Podle pražského radního pro oblast zdravotnictví a bydlení Radka Lacka trápí Česko, ale i většinu ostatních států, nedostatek pedopsychiatrů, tedy psychiatrů, kteří řeší psychické a neurologické problémy novorozenců a dorostenců. „ČR se potýká se zoufalým nedostatkem atestovaných dětských psychiatrů – v celé republice je jich jen několik desítek! V čem je zakopaný pes?“ táže se Lacko.

Obor dětské psychiatrie je prý velmi komplikovaný a náročný pro samotné mediky. Kombinuje v sobě několikero medicínských poznatků z různých oborů. „I proto je dětská psychiatrie nezastupitelná, a – bohužel – velmi komplikovaná. Nesprávná diagnóza může v některých případech vést k nenapravitelné stigmatizaci nezletilého pacienta z hlediska jeho sociální adaptace, sebehodnocení a budoucího uplatnění,“ míní radní. Aby se medik mohl stát pedopsychiatrem, musí absolvovat až 5letou přípravu v oboru psychopatologie a dětské psychiatrie, psychoterapeutický výcvik a další podmínky.

Dětští psychiatři řeší u těch nejmenších nemoci jako schizofrenie, bipolární porucha, úzkosti, drogové závislosti, ale i poruchy z oblasti dětské sexuologie. Věk dětských psychiatrů přitom v Česku stoupá, mnoho jich pracuje jen na částečný úvazek. „Naše zdravotnictví získává ročně jen 2 až 3 nové pedopsychiatry s atestací,“ dodává Lacko.

Radní si všímá také nedostatku těchto lékařů v zahraničí. Srovnává délku objednávací doby ve Spojených státech, kde se čeká průměrně 4 měsíce, s Českou republikou, kde je objednávací interval od 1 do 3 měsíců. „Důležitá je přitom včasná indikace hlavně u dlouhodobých poruch, jako je ADHD (trpí jí 5-7% populace), úzkostné poruchy (postihují cca 10% populace) a vyhodnocení autistické problematiky (2% populace),“ píše Lacko. Zmiňuje, že léčba těchto chorob by měla být zahájena mezi třetím až sedmým rokem věku dítěte, jinak hrozí, že dítě bude trpět vážnými úzkostmi a poruchami chování.

„Přes 13 procent dětské a adolescentní populace trpí během vývoje nějakou duševní poruchou. Souvisí to se zvyšujícím se tlakem škol a rodin na výkon dětí, s krizí rodiny, s výrazným nárůstem sociálně patologických jevů,“ myslí si radní Lacko.

„Jinak řečeno – naše společnost je v jistém ohledu nemocná a odnáší to mnohdy ti nejnevinnější,“ dodává Lacko. Zmiňuje, že k ozdravě společnosti může kromě kvalitních dětských psychiatrů přispět zejména zdravé rodinné prostředí. Další vývoj na medicínském poli očekává radní od Světového kongresu dětské a dorostové psychiatrie, který se bude konat příští rok v Praze.

Témata:  zdravotnictví psychiatrie nemoc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy