Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kupujete léky přes internet? Dejte si pozor na "šmejdy", nabízejí neověřené přípravky

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - V poslední době zaznamenal Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) řadu podnětů na webové stránky, kde jsou kromě padělků a nelegálních přípravků nabízeny také zejména doplňky stravy, kterým jsou neoprávněně přisuzovány léčebné vlastnosti, a přípravky bez ověřené kvality, účinnosti a bezpečnosti, které mohou negativně ovlivňovat lidské zdraví.

"Setkáváme se s různými přípravky, které slibují rychlou léčbu závažných onemocnění nebo také detoxikaci organismu či zbavení se parazitů," sdělil ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta. "Cena je zpravidla značně přemrštěná a po prozkoumání složení lze v řadě případů konstatovat, že se jedná o doplněk stravy či kosmetiku, tedy o výrobek bez jakýchkoli léčebných účinků," dodal.

Podle Jaroslavy Doležalové z oddělení dozoru nad reklamou SÚKL jsou typickými znaky takových webů časově omezená nabídka, akce na balení zdarma při nákupu většího počtu přípravků či výrazná sleva z ceny. Stránky někdy odkazují na neověřitelná jména odborníků či zkušenosti pacientů. Chybí také informace o výrobci či složení. "V nejlepším případě takový výrobek neobsahuje nic. Mohou v něm ale být i škodlivé látky," dodala.

Ústav dostal v poslední době desítky upozornění na podobné weby. Ve správním řízení se mu ale většinou nedaří dohledat výrobce či distributora přípravku, který by mu poskytl informace o složení a atestech. Majitel webové adresy je obvykle z mimoevropských zemí.

Jako příklad uvedl náplasti DiaRemedium, která slibuje rychlou léčbu cukrovky. "Je nebezpečí, že se zanedbá závažná choroba a nevíte, co vlastně konzumujete," upozornila Doležalová. Před přípravkem varuje i Česká diabetologická společnost, podle české legislativy není lékem diabetu. "Tento výrobek nemá definovaný obsah účinných látek, nebyl testován podle požadavků kladených na léky a neposkytuje tedy zaručenou účinnost při léčbě diabetu," uvedla společnost.

Pravidla pro nákup léků přes internet:

Zásilkový výdej (prostřednictvím Internetu) může v ČR zajišťovat pouze "kamenná" lékárna. Lékárny, jejichž provoz je řádně schválen SÚKL, je k dispozici v databázi lékáren.

Zásilkovým způsobem je možné vydávat pouze v ČR registrované léky, jejichž výdej není vázán na lékařský předpis. Obojí je možné si ověřit v databázi registrovaných léčiv.

Na webu Nebezpečné léky ústav varuje před padělky léků nebo nelegálními přípravky.

Témata:  léky e-shopy Státní Ústav Pro Kontrolu Léčiv (SÚKL)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy