Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát nemusí platit odškodnění za zpřístupnění údajů ze svazku, rozhodl Nejvyšší soud

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Nejvyšší soud (NS) zamítl dovolání muže, který chtěl po státu odškodnění 300 tisíc korun za to, že Archiv bezpečnostních složek zpřístupnil novinářce citlivé osobní údaje ze svazku vedeného komunistickou StB.

NS zohlednil důležitý lednový nález Ústavního soudu. Pouhé nahlížení do archiválie není zásahem do osobnostních práv, mohlo by se jím stát až případné zveřejnění citlivých údajů, potvrdil NS. Zpřístupnění svazku badatelům je v souladu s veřejným zájmem na poznání minulosti a vypořádání se s ní.

Rozhodování o mužově dovolání NS v roce 2014 přerušil a obrátil se na ústavní soudce. Navrhl zrušit výjimku, která historikům usnadňuje přístup k dokumentům nacistického i komunistického režimu. Například nepotřebují k nahlížení souhlas žijících lidí, jejichž citlivé osobní údaje se v dokumentech objevují.

NS tehdy zdůraznil, že nechce historikům uzavřít cestu k dokumentům, ani nezpochybňuje potřebu zkoumat totality. Od ústavních soudců očekával vyjádření, zda je široce vymezené zpřístupnění osobních údajů přiměřené a zda nepřipadá v úvahu citlivější řešení.

Ústavní soudci těsnou většinou rozhodli, že dostupnost archivních pramenů z dob totalit se nezhorší a že česká právní úprava přístupu k dokumentům totalit nadále zůstane nejotevřenější v Evropě.

Historici před rozhodnutím Ústavního soudu vyjádřili obavu, že případný zásah do zákona o archivnictví by značně zkomplikoval a zpomalil jejich práci. Dokumenty by dostávali se začerněnými osobními údaji, případně by pro ně zůstaly nedostupné.

Témata:  Nejvyšší soud StB historie

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy