Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velký počet HIV pozitivních se léčí vČesku, zatěžují zdravotní systém

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Více než čtvrtina léčených HIV pozitivních v Česku jsou cizinci. Jsou především z východní Evropy a někteří nemají zdravotní pojištění, což představuje zátěž pro český zdravotní systém. Onemocnění AIDS bylo diagnostikováno u 552 HIV pozitivních v Česku, loni na něj zemřelo 16 lidí.

V ČR letos přibylo do konce března 68 nakažených Čechů nebo cizinců s dlouhodobým pobytem, celkem jich jsou téměř 3000. "Cena léčby je podle druhu léků asi 20.000 až 30.000 měsíčně. Navíc trvá celý pacientův život," uvedl Ladislav Machala, šéf AIDS centra Nemocnice Na Bulovce, které se stará o více než dvě třetiny nakažených v Česku. 

Celosvětově je každý den odhaleno asi 5700 nových případů, sedm z deseti v subsaharské Africe. V Rusku každoročně přibývá asi 100.000 nemocných.

V posledních letech podle Machaly stoupá počet pacientů, kteří na nasazené léky přestanou reagovat. "Za 98 procent vzniku rezistence si mohou pacienti tím, že nedisciplinovaně užívají léky," řekl. Musí se brát vždy ve stejnou dobu, i větší než dvacetiminutový rozdíl může být problém. "Vynechání léčby může spustit rychlý proces množení a mutování viru v krvi a vznik rezistence," doplnil.

V Česku každý rok porodí asi 15 HIV pozitivních žen. Riziko přenosu na dítě je asi 20 procent, při respektování doporučení lékařů, jako jsou porod císařským řezem, užívání léků u matky i dítěte a nekojení se snižuje asi na dvě procenta.

Témata:  HIV (RNA virus z rodu lentivirus) cizinci nemoc lékaři

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy