Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo politikům vyhrává volby? Stranám pomáhají mocní hráči

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Kdo politikům vyhrává volby? Jde o volební týmy, které jsou složeny z různých mediálních expertů, analytiků a politických marketérů. Zaměřili jsme se na některé osobnosti, které v praxi vyhrávají volby politickým stranám. Často jde o lidi, kteří v průběhu času vypomáhají různým, často zcela nekompatibilním politickým stranám.

Už i politické strany a jednotliví politikové v Česku vědí, že bez správného obrazu před voliči nemají šanci. Politický marketing a potřeba profesionální volební kampaně se zkrátka staly nezbytností. Jelikož ubylo voličů, kteří se celý život ztotožňují s jednou politickou stranou a přibývá těch, kteří se rozhodují na poslední chvíli na základě tváří, které zastupují jednotlivé politické strany, kandidující subjekty musely sáhnout k navýšení prostředků na účel profesionalizované volební kampaně. 

K tomu jim pomáhají jednotlivé agentury a volební týmy, jež se specializují na tzv. politický marketing. Tito političtí marketéři považují politiky a politické strany za produkt, zboží, které musí být pro voliče, kupující, lákavé. Součástí marketérských týmů jsou často PR specialisté, režiséři, producenti či mediální analytici. 

Zaměřili jsme se na několik osobností, které ze světa politického marketingu pocházejí. Často jde o lidi, kteří úlohu politického marketéra berou čistě profesionálně, nemají pak tedy problém přeběhnout od jedné strany k jiné, která je z politologického hlediska zcela odlišná.

Za výrazný úspěch hnutí ANO ve volbách v roce 2013 může marketér Marek Prchal (ANO, TOP 09 a Karel Schwarzenberg). Ten byl součástí volebního týmu pod vedením Petra Topinky. Marek Prchal je přesně tím příkladem, kdy marketér neřeší, pro koho pracuje, ale snaží se pracovat co nejlépe. Tehdy téměř neznáme hnutí ANO 2011 v čele s Andrejem Babiše získalo ve volbách krásné druhé místo za Sociálními demokraty. Marek Prchal. Ten hnutí vypomáhá i nadále, a podle průzkumů veřejného mínění jim může podzimní sněmovní volby výrazně vyhrát. Prchal se specializuje zejména na oblast sociálních sítí, Andrej Babiš je na Facebooku nebo Twitteru jedním z nejvýraznějších politiků. Sám Prchal v rozhovoru pro server Lupa.cz sdělil, že Andrej Babiš si příspěvky na sociální sítě sám nepíše

Zajímavé je, že předtím dělal kampaň pro TOP 09 a o tehdejším místopředsedovi Miroslavu Kalouskovi prohlašoval, že je neskutečně vtipný a "boží". Kampaň by podle svých slov nedělal pro KSČM a Dělnickou stranu. Prchal působil okrajově i v prezidentské kampani Karla Schwarzenberga v roce 2013. 

Podobnou marketérskou cestu absolvovala i Anna Shavit (rozená Matušková), i ona se podílela na kampaních Karla Schwarzenberga, hnutí ANO Andreje Babiše a SaS na Slovensku. Matušková byla na rozdíl od Prchala jednou z hlavních osob, která stála za prezidentskou kampaní Karla Schwarzenberga. Kampaň, která kandidátovi TOP 09 dopomohla k druhému místu, byla vyhlášena absolutním vítězem za rok 2013 v kategorii Politická komunikace, politické PR, public affair tuzemskou Asociací public relations agentur. Výrazně se angažovala ve volební kampani hnutí ANO 2011 v roce 2013. Marketérskému týmu se tehdy podařil zázrak, z preferencí někde okolo 0,1 procenta na začátku roku 2013 se vyšvihnout až na 18 procent a druhé místo ve volbách pro hnutí ANO.

Matušková pomohla i na sousedním Slovensku. Tam pomáhala straně Sloboda a Solidarita (SAS) Richarda Sulíka. SaS je pravicová liberální strana, která ve volbách v roce 2016 za přispění Matuškové dosáhla druhého místa a nárůstu dvojnásobné volební podpory oproti posledním volbám. Matušková vyučuje politický marketing na Karlově univerzitě, čerpá zejména z bohatých zahraničních zkušeností.

Další postavou, která může výrazně ovlivnit i nadcházející podzimní volby, je Slovák Adam Znášik (Andrej Kiska, ODS). Znášik je tváří agentury Komplot, která dopomohla k porážce Roberta Fica v prezidentské volbě v roce 2014. Slovenským prezidentem se tehdy překvapivě stal poměrně neznámý Andrej Kiska. V letošním roce by měl Znášik pomoci vyhrát volby Petru Fialovi a Občanské demokratické straně. 

Pro zajímavost je dobré zmínit režiséra Filipa Renče (Miloš Zeman, KDU-ČSL, STAN, ODS). Ten natočil volební spot pro Miloše Zemana v prezidentské kampani v roce 2013, který Zemanovi dopomohl k vítězství. O tomto víkendu představil předvolební klip volební koalice Starostů a lidovců pro sněmovní letos na podzim. V roce 2006 zabodoval se sérií volebních spotů pro ODS s motivem dobrodruha Indiana Jonese. Pomohlo to, strana tehdy vyhrála se skvělým výsledkem přes 35 procent hlasů.

Jiří Chvojka (ODS, ČSSD) je jedním z lidí, kteří v současnosti pomáhají Sociálním demokratům. I on se podílel na kampani pro ODS v roce 2006, kdy strana výrazně uspěla. Volební kampaň mezi ODS a ČSSD v roce 2006 byla z pohledu politického marketingu jednou z nejdokonalejších a nejvýraznějších kampaní. Následně začal spolupracovat na kampaních pro ČSSD a opět to přineslo ovoce - v krajských volbách zabarvila oranžová všechny kraje. Chvojka působil krátce i v rámci Energetického regulačního úřadu.

Marek Hanč (ODS, ČSSD, hnutí ANO) se letos v lednu stal marketérskou tváří hnutí ANO Andreje Babiše. Hanč se podílel na zlaté éře ODS v Praze, kdy ji vládl primátor Pavel Bém. Mediálně vypomáhal také bývalému ministrovi průmyslu a obchodu Janu Mládkovi (ČSSD) nebo pražské primátorce Adriana Krnáčové (ANO). Pavel Bém byl v době spolupráce s Hančem několikrát po sobě vnímán veřejností jako nejpopulárnější politik v zemi. Hanč po Bémově pádu vypomáhal také primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS), následně se stal také jeho poslaneckým asistentem. Hanče k ANO podle serveru Neovlivní.cz přivedl marketér Vladimír Vořechovský a začlenil ho do týmu, který stojí za Babišovým úspěchem ve volbách v roce 2013. Potká se tam tak jak s Annou Shavit, tak s Markem Prchalem.

Témata:  volební kampaň prezidentská kampaň Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) TOP 09 ODS

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy