Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátor navrhuje rušení daňových zvýhodnění některých investičních fondů

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senátor Libor Michálek (za Piráty) chce zrušit daňové zvýhodnění základních investičních fondů, které podléhají snížené pětiprocentní sazbě daně z příjmů.

Podle něj to využívají hlavně developerské firmy výlučně k daňové optimalizaci. Stát tak podle senátora přichází o stovky milionů korun ročně. Senát se Michálkovou novelou má zabývat příští týden. Zatím se s žádnou jeho předlohou neztotožnil.

"Fakticky se jedná o podobný investiční nástroj, jakým jsou korunové dluhopisy," uvedl Michálek k daňovému zvýhodnění základních investičních fondů. Jednokorunové dluhopisy, jejichž výnosu se neplatila daň, vydaly některé firmy včetně Agrofertu expremiéra Andreje Babiše (ANO). Transakci prověřuje finanční správa i policie.

Zákon o dani z příjmů umožňuje základním investičním fondům daňovou optimalizaci jen za podmínky zaregistrování akcií na burze cenných papírů. S akciemi těchto fondů se aktivně neobchoduje, uvedl Michálek. Důvodem je podle něj to, že akcie těchto fondů pro kvalifikované investory jsou v držení buď jedné společnosti, většinou developera, nebo skupiny osob jednajících ve shodě, což je v rozporu s obdobnými zahraničními pravidly.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky daně Libor Michálek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy