Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S členstvím v Evropské unii je spokojena třetina Čechů

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Praha - V dubnu 2017 bylo v pravidelném šetření CVVM Naše společnost zkoumáno téma postojů české veřejnosti k Evropské unii. Konkrétně byla zjišťována spokojenost českých občanů s členstvím v Evropské unii, postoje k evropskému občanství a názory na to, zda má být Česká republika členem Evropské unie. Spokojenost s členstvím ČR v Evropské unii vyjadřuje téměř třetina českých občanů (32 %). Tři pětiny českých občanů (60 %) se domnívají, že Česká republika má být členem Evropské unie.

Spokojenost s členstvím ČR v Evropské unii vyjadřuje téměř třetina českých občanů (32 %), přičemž pouze 6 % se cítí být „rozhodně spokojeno“ a 26 % je „spíše spokojeno“. Neutrální postoj „ani spokojen, ani nespokojen“ zastává více než třetina (35 %) českých občanů a necelá třetina dotázaných (30 %) je nespokojena, v tom 19 % je „spíše nespokojeno“ a „11 % je „rozhodně nespokojeno“. Zbylá 3 % dotázaných se k položené otázce nedokázala vyjádřit.

"Podíly českých občanů, kteří jsou s členstvím naší země v EU spokojeni i nespokojeni, jsou tak téměř vyrovnané, na rozdíl od loňského roku, kdy podíl nespokojených významně převažoval. Z časového srovnání plyne, že oproti šetření realizovanému před rokem (duben 2016) vzrostl podíl českých občanů spokojených s členstvím naší země v EU o 7 procentních bodů. Aktuální spokojenost je tak srovnatelné s rokem 2015. Naopak podíl nespokojených významně poklesl, a to o 6 procentních bodů," uvedli autoři průzkumu.

Mladí lidé projevují nejvyšší míru spokojenosti, ta pak s přibývajícím věkem postupně klesá a naopak narůstá nespokojenost, lidé s dobrou životní úrovní deklarují vyšší míru spokojenosti, občané se špatnou životní úrovní zase častěji vyjadřují nespokojenost a spokojenější jsou rovněž lidé s vysokoškolským stupněm dosaženého vzdělání, informuje soc.cas.cz. Větší podíl spokojených dále najdeme mezi studenty a vedoucími pracovníky, nespokojeni jsou častěji důchodci.

Z hlediska politického přesvědčení jsou spokojenější lidé hlásící se na škále politické orientace jednoznačně k pravici, podle stranických preferencí to jsou častěji přívrženci KDU-ČSL, Zelených, Pirátů a TOP 09, nespokojenost byla více patrná u respondentů řadících se k levici, stranicky zejména u voličů KSČM a dále mezi rozhodnými nevoliči.

Tři pětiny českých občanů (60 %) se domnívají, že Česká republika má být členem Evropské unie, z toho 22 % si myslí, že „rozhodně má“, a podle 38 % „spíše má“. Opačný názor, tedy že Česká republika nemá být členem Evropské unie, vyjádřila více než čtvrtina české veřejnosti (29 %), z toho 17 % uvedlo, že „spíše nemá“ a podle 12 % „rozhodně nemá“. Zbývající zhruba desetina respondentů (11 %) na položenou otázku nedokázala odpovědět a zvolila proto odpověď „nevím“.

Přibližně třetina občanů (33 %) pociťuje hrdost v souvislosti se svým evropským občanstvím, z toho 4 % českých občanů uvedla, že jsou „velmi hrdí“, že jsou občany EU, 29 % je „docela hrdých“. Převažující postoj je však odlišný, téměř tři pětiny Čechů (57 %) hrdost nepociťují: 36 % „není příliš hrdo“ a „vůbec žádnou hrdost“ necítí více než pětina obyvatel ČR (21 %).

Téměř tři pětiny (57 %) obyvatel se cítí být nejen občany České republiky, ale také Evropské unie. Jen menšina z nich (14 %) však tento pocit zažívá podle svých slov „často“, více než dvě pětiny (43 %) se tak cítí „někdy“. Další přibližně dvě pětiny obyvatel (39 %) občanskou příslušnost k Evropské unii necítí „nikdy“.

Témata:  EU Češi průzkumy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy