reklama

Poslanec Antonín Seďa (ČSSD) chtěl vědět, zda ministr vyhoví požadavku ministerstva školství na navýšení objemu peněz pro vysoké školy.

Pilný poukázal na neustálé vznášení nároků na peníze z rozpočtu. "Každé zasedání Poslanecké sněmovny, každé zasedání vlády, každé zasedání Senátu je nesmírně kreativní v tom, že na základě různých doplňků do zákonů, případně vládních nařízení, přináší nové a nové výdaje státního rozpočtu. Ta kreativita tady je celkem bezmezná," prohlásil.

Pilný uvedl, že návrh předběžných příjmů rozpočtu na příští rok bez peněz z EU je proti letošku vyšší o 69 miliard, předběžné výdaje jsou meziročně o 59,6 miliardy vyšší. "Já jsem zavázán usnesením vlády, abych snížil deficit na rok 2018 na 50 miliard," poznamenal.

Výdaje na sociální oblast se podle něj posílí o 37,7 miliardy, výdaje na platy o 21,8 miliardy, výdaje ministerstva obrany se mají zvýšit o 5,4 miliardy korun, popisoval.

Ministr řekl, že ministerstvo školství není jediným ministerstvem, které má rezervy z minulých let v podobě tzv. profilujících a neprofilujících výdajů. Jde řádově o miliardy. "Například peníze věda, výzkum a inovace, tam mají rezervu v tomto okamžiku čtyři miliardy korun, v těch profilovaných a neprofilovaných výdajích. Přesto vláda přiklepla panu místopředsedovi (Pavlu) Bělobrádkovi (KDU-ČSL) navíc tři miliardy, přestože ty peníze má z minulých let a nespotřeboval je," prohlásil.

Ministr slíbil, že udělá, co bude možné, aby v rámci rozpočtu vyhověl prioritním požadavkům. "Budou to hlavně požadavky na investice, požadavky na vzdělávání a požadavky na investice, které jsou ovšem měřeny, ne které jsou orientovány na spotřebu, jako je většina výdajů na vědu, výzkum a inovace," dodal.