Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová vypsáním předčasných voleb prokázala odvahu, její riskantní krok nevyšel, zní z Česka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce počkat na to, kdo v Británii po volbách sestaví vládu a s čím tato vláda přijde na vyjednávání o vystoupení země z Evropské unie. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) věří v rychlé sestavení většinového kabinetu ve Spojeném království. Mayové nevyšel odvážný krok s vypsáním předčasných voleb, míní šéf ODS Petr Fiala.

"Musíme počkat, kdo v Británii sestaví vládu. Věřím, že to nepotrvá moc dlouho, Britové zahájili brexit v březnu, na jednání máme jen dva roky," uvedl Sobotka na twitteru.

Má radost, že šéfovi opozičních labouristů se podařilo výrazně posílit pozici jeho levicové strany. "Faktickým vítězem britských předčasných voleb je on," dodal. Labouristům už předtím pogratulovali k úspěchu ve volbách i další sociální demokraté. Labouristé sice pravděpodobně získali méně mandátů než konzervativci, ale asi jim přibude křesel oproti situaci před volbami.

Na twitteru i v České televizi Sobotka poukázal na to, že v britských volbách posílily strany, které nebyly spojeny s brexitem. "Sázka na to, že brexit a následně tvrdý brexit zajistí konzervativcům dlouhodobou převahu, nevyšla," uvedl premiér.

"Výsledky potvrzují ztrátu podpory vládní strany, jak naznačovaly průzkumy. Přesto věřím, že bude možné rychle sestavit většinovou vládu a po řadě odkladů konečně začít jednat o odchodu VB z EU. Na Británii z různých důvodů napjatě čeká zbytek EU už rok," sdělil na twitteru Zaorálek.

"Jeremy Corbyn vedl energickou a autentickou levicovou kampaň. Nepřesvědčivé vystupovní premiérky stálo konzervativce většinu," uvedl na twitteru předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Ke skvělému výsledku v britských volbách poblahopřál labouristům a jejich předsedovi Jeremy Corbynovi také ministr pro legislativu Jan Chvojka (ČSSD). "Jejich předvolební kampaň může být v mnohém inspirativní i pro nás," řekl.

Předseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek na twitteru prohlásil, že výsledky britských voleb ukazují, že Velká Británie stále nemá jasno, jak si vlastně brexit představuje.

Místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek prohlásil k výsledkům voleb, že za nerozumné rozhodnutí se platí, ale Mayové pogratuloval. "Velká Británie je náš spojenec a i po jejím odchodu z EU musí zůstat naším klíčovým partnerem," sdělil.

"Mayová vypsáním předčasných voleb prokázala odvahu, nicméně její riskantní krok nevyšel. Vítězství konzervativců není takové, jaké si přála a jaké by Británie potřebovala," konstatoval Fiala. Protože nemá žádná ze stran většinu, sestavování stabilní vlády nebude jednoduché, napsal ČTK Fiala. Doufá však, že se podaří najít stabilní povolební uspořádání. "Které zemi zajistí stabilitu a přispěje k jasnému a hladkému vyjednávání o brexitu," uvedl.

Témata:  volby ve Velké Británii Theresa Mayová Jeremy Corbyn Bohuslav Sobotka Petr Fiala Marek Ženíšek (TOP 09) Miroslav Kalousek Jan Hamáček Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy