Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tématem číslo jedna jsou migranti, menšiny už radikály nezajímají

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda ve středu projedná zprávu ministerstva vnitra o extremismu v ČR. Dokument mimo jiné uvádí, že radikály v současnosti nezajímají menšiny, novým tématem se jasně stala migrace.

"Nebyly zaznamenány protestní akce v tzv. sociálně vyloučených lokalitách anebo proti národnostním menšinám. Téma zcela vytěsnily reflexe tzv. uprchlické krize," upozornila zpráva.

Čeští extremisté loni uspořádali 307 akcí, tedy o 16 více než v roce 2014. Zpráva tak mírně zredukovala údaje ze čtvrtletních zpráv, které hovořily o 323 akcích extremistů. Krajní levice se podle konečných informací setkala na 141 akcích, extrémní pravice na 106. Protiislámská a protimigrační uskupení uspořádala dalších 60 shromáždění. Vedle hlavního města se významnější setkání uskutečnila v Ostravě, Brně, Českých Budějovicích a Plzni.

Policie za loňský rok eviduje 175 činů s extremistickým podtextem, což je o 26 méně než předloni. Nejvíce se jich stalo v Moravskoslezském kraji a v Praze, naopak v Pardubickém kraji nezaznamenali policisté ani jediný. Největší meziroční nárůst těchto trestných činů byl loni v kraji Zlínském. Celkově bylo objasněno 114 činů a obviněno 154 lidí. Nejčastěji mají výuční list, následují absolventi základních škol bez výučního listu.

Zpráva dále rekapituluje, že v rámci krajní pravice zaznamenala nárůst podpory Národní demokracie. Význam naopak ztratila Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Protiislámské a protimigrační subjekty se podle autorů zprávy od tradičního krajně pravicového hnutí distancovaly, přesto se těšily podpoře sympatizantů extremistických skupin. "Vedle nich však dokázaly svými vyhraněnými názory na migraci zaujmout i část širší veřejnosti, která by se podpoře krajní pravice vyhýbala," stojí v dokumentu.

V rámci krajní levice zůstalo nejaktivnější anarchistické hnutí. V roce 2015 se mobilizovalo nejen proti růstu obliby protimigračních subjektů, ale i proti policejní "operaci Fénix", která směřovala vůči lidem podezřelým ze zapojení do uskupení Síť revolučních buněk. To se v uplynulém roce přihlásilo k osmi žhářským útokům.

Pro loňský rok bylo dále typické působení protestních iniciativ, které se orientovaly na kritiku členství Česka v EU či NATO.  "Na základě různých důvodů tyto platformy často inklinovaly k sympatiím až k nekritické adoraci Ruské federace a prezidenta (Vladimíra) Putina. Mnohdy tak napomáhaly šíření ruské propagandy," uzavírá zpráva.

Témata:  extremismus Ministerstvo vnitra České republiky demonstrace kvůli uprchlíkům

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy