Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na prevenci jde v Česku jen půl procenta nákladů na zdravotnictví

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Ve Sněmovně se dnes konal seminář v rámci projektu STK pro chlapy. Přednosta Ústavu všeobecného lékařství Bohumil Seifert při té příležitosti mluvil o tom, že na primární prevenci nemocí, kterou pacientům poskytují praktičtí lékaři, jde v Česku asi půl procenta nákladů na zdravotnictví. 

Příjmy systému veřejného zdravotního pojištění jsou letos plánovány na 276,59 miliardy korun. Na prevenci by tak šlo asi 1,38 miliardy korun. Dalších asi 60 milionů korun ročně stojí screeningové programy, tedy pravidelné testy na nádory prsu, děložního hrdla a tlustého střeva konečníku, řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Část preventivních programů je hrazeno z peněz z Evropské unie. „Všechny screeningové programy se pravidelně vyhodnocují podle nových poznatků. Například u rakoviny děložního hrdla s příchodem očkování," vysvětlil Prymula. Mluví se podle něj například o možnosti nově zařadit mezi sledované rakovinu prostaty. Lékaři ji ročně zjistí téměř u 7000 mužů, mělo nebo má ji asi 48.000 Čechů. Ročně na ni zemře 1500 z nich.

Podle Tomáše Doležala z Institutu pro zdravotní ekonomiku jde o třetí největší onkologický problém v EU po nádorech plic a rakovině tlustého střeva a konečníku. „Výskyt kulminoval před třemi nebo čtyřmi lety, teď mírně klesá," řekl na dnešním semináři. Preventivní prohlídky by podle něj měly být zacílené na muže mezi 55 a 69 lety a mít optimálně dvouletý interval.

Muže postihuje také rakovina tlustého střeva a konečníku, jejíž pravidelný screening je zdarma od 50 do 70 let. V roce 2014, kdy bylo zavedeno zvaní formou dopisu, bylo otestováno asi 30 procent populace daného věku. Z reprezentativního průzkumu farmaceutické společnosti Sanofi a agentury Millward Brown vyplynulo, že dvě třetiny českých mužů se bojí, že onemocní rakovinou. Pravidelné onkologické prohlídky ale v průměru absolvuje pouze čtvrtina z nich.

Ženám se z veřejného zdravotního pojištění proplácí od 15 do 70 let jednou ročně vyšetření kvůli rakovině děložního hrdla a od 45 do 70 let jednou za dva roky vyšetření kvůli rakovině prsu, takzvanou mamografii. Ženy podle průzkumu chodí na preventivní prohlídky dvakrát častěji než muži. V roce 2014 podstoupilo mamografické vyšetření asi 60 procent žen nad 45 let.

Pojištěnci mají nárok na preventivní prohlídku jednou za dva roky u praktického lékaře, dvakrát ročně u zubaře a ženy navíc jednou do roka u gynekologa.

Témata:  zdravotnictví zdravotní pojištění lékaři

Aktuálně se děje

11:22

Během nočních útoků na poloostrov Krym zničila ruská obrana všechny ukrajinské rakety ATACMS

Během nočních útoků na poloostrov Krym zničila ruská obrana všech deset raket ATACMS s dlouhým doletem, které ukrajinské síly vypálily, prohlásilo ve středu ruské ministerstvo obrany. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy