Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalice lidovců a STAN hledá kandidáta na Hrad. Gazdík zmínil konkrétní jméno

Petr Gazdík (STAN)
Petr Gazdík (STAN)
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Koalice KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) by během následujících týnů měla zveřejnit své stanovisko, koho podpoří v prezidentských volbách. Dvojkoalice dá na kampaň pro sněmovní volby zhruba 60 milionů korun.

"Když si pozorně přečtete koaliční smlouvu (KDU-ČSL a STAN), tam je to napsáno, že koalice vyhlásí společně svého prezidentského kandidáta," řekl předseda STAN Petr Gazdík. Lidovci a starostové o otázce nyní jednají, připustil. "Kdybyste se mě ptali na soukromý názor Petra Gazdíka, tak můj osobní názor je, že ideálním kandidátem je pan profesore Drahoš. Říkám to už od podzimu," dodal.

Současný prezident Miloš Zeman podle Gazdíka vede a do voleb povede kampaň, i když tvrdí opak. Vést by ji mohl i tím, jak bude řešit situaci po volbách. "Kampaň povede (Zeman) už třeba i tím způsobem, jakým bude řešit situaci po volbách z hlediska vzniku koalice a vzniku vlády. To, čeho se osobně obávám, je zdravotní stav pana prezidenta, jeho schopnosti zem vést, nejenom do konce volebního období, ale už vůbec po dobu dalších pěti let," dodal Gazdík.

Gazdík očekává, že lidovci a starostové ve sněmovních volbách získají kolem 15 procent hlasů. Původně KDU-ČSL a STAN předpokládaly, že na kampaň vydají 50 milionů korun, nakonec musely rozpočet přehodnotit. "Bude to zhruba o deset milionů víc, takže 60 milionů," řekl Gazdík.

Kampaň bude rozfázovaná a koalice v ní postupně představí kapitoly svého programu. "Příští týden budeme představovat náš ekonomický program. V dalším týdnu představíme náš školský program," řekl Gazdík. Obě strany hodlají prezentovat i odborné garanty jednotlivých programových kapitol.

V kampani chtějí lidovci a starostové představovat také regionální témata a regionální osobnosti. K oslovení voličů chce koalice využít všechny druhy kampaně, ale spoléhat se chce především na přímý kontakt s lidmi. Předseda STAN také prozradil své favority mezi volebními hesly. "Abyste se před vašimi dětmi jednou nemuseli stydět, že jste dali hlas firmě. Nebo: Síla, která řeší vaše problémy, ne naše vnitřní," řekl.

K oslovení voličů chce koalice využívat i filmové klipy, jako to udělala už při oficiálním představení spolupráce STAN a KDU-ČSL. Tento klip režiséra Filipa Renče, v němž vystupuje dvojice chlapců, kteří se na konci promění v šéfy obou uskupení Gazdíka a Pavla Bělobrádka, si předseda starostů pochvaloval, protože vyvolal velké odezvy.

Témata:  koalice KDU-ČSL a STAN KDU-ČSL Starostové a nezávislí Petr Gazdík prezident ČR Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy