Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový průzkum: Pád ČSSD se zastavil, na komunisty ale stále ztrácí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Na přelomu června a července by se do sněmovny dostalo šest politických stran. Emotivní dopady vládní krize, která probíhala před prázdninami, oslabil. Hnutí ANO si drží vysoké preference, ČSSD mírně posílila. Zůstává však stále na třetím místě žebříčku za KSČM, která také mírně posílila. U ostatních stran jsou posuny jen nepatrné. Před prázdninami tak dochází k jistému zklidnění na politické scéně. Nejasná zůstává situace ohledně koalice Lidovci a starostové. Povědomí o této koalici je nadále slabé. Hnutí ANO by dnes mohlo složit dvoučlennou vládní koalici ve více variantách. Uvedla to agentura STEM ve zprávě, kterou mají EuroZprávy.cz k dispozici.

Na konci června by se do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR dostalo šest stran. Nejblíže překonání pětiprocentní hranice je SPD, s odstupem Piráti. Vedoucí hnutí ANO potvrdilo svoji dominantní pozici a v přepočtu by získalo 89 mandátů. KSČM je na druhém místě a mírně posílila.

ČSSD zastavila svůj propad a zaznamenala dílčí posílení. I tak zaostává za hnutím ANO o téměř 20 procentních bodů. Stejně tak kvalita podpory je u ní slabší než u hnutí ANO.

Na pravici by získala ODS 20 mandátů a TOP 09 10 mandátů. TOP 09 sdružuje občany s výrazným zájmem o politiku, kteří však ke své straně mají vazbu poměrně volnou.

KDU-ČSL nadále stojí před úkolem objasnit veřejnosti obecnou politickou vizi a konkrétní cíle koalice se Starosty. Ve výzkumu se na preference ptáme otevřenou otázkou. Odkaz na koalici Lidovců se Starosty zatím naši respondenti neudávají. Sílu koalice tak před začátkem ostré volební kampaně nelze přesněji odhadnout.

Z hlediska metodiky začneme koalici KDU-ČSL a STAN zkoumat jako jeden celek s pomocí uzavřené otázky poté, kdy budou odevzdány kandidátní listiny (15. srpna 2017). Předpokládá to, že změníme metodiku a zařadíme do našeho dotazování namísto otevřené otázky naopak uzavřenou otázku s pomocí karty.

Při dotazu, zda se dotázaní chtějí zúčastnit poslaneckých voleb, odpovědělo kladně 56 %, záporně 20 % a rozhodnuto podle vlastního vyjádření není 24 % dotázaných.

Předkládaný volební model STEM vychází ze stranických preferencí, zanedbává občany, kteří nejsou schopni nebo ochotni uvést žádné preference. Opírá se o lidi, kteří neodmítají účast ve volbách, zohledňuje vazbu k volené straně i zájem o politické dění.

ANO: 32,9%

KSČM: 14,3%

ČSSD: 13,3,%

ODS: 9,1%

Lidovci: 6,7%

TOP 09: 6,2%

SPD: 4,5

Piráti 3,1%

Úsvit: 2,2%

Zelení: 2%

STAN: 1,9%

Svobodní: 1,3%

DSSS: 1,1%

Témata:  volební preference průzkumy Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) KSČM ODS TOP 09 koalice KDU-ČSL a STAN Svoboda a přímá demokracie Česká pirátská strana Strana zelených

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy