Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finanční úřad čelí trestnímu oznámení lodníků, prý je špatně informoval o daních

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Někteří lodníci pracující v Nizozemsku, kteří na výzvu finančního úřadu mají doplácet daně, podali trestní oznámení na české úřady. Tvrdí, že jim postupem úřadů vznikla škoda. Podle lodníků jim úředníci v minulosti mylně sdělili, že příjmy z Nizozemska v Česku danit nemusejí. Uvedla to dnes televize Prima, podle které trestní oznámení směřuje na finanční úřad v Rumburku a ministerstvo financí.

Podle vzájemné smlouvy o zamezení dvojího zdanění musejí lodníci platit daně v místě své rezidence, tedy v Česku. Lodníci ale daně zaplatili v minulosti v Nizozemsku. České finanční úřady po nich nyní chtějí doplatky daní zpětně za tři roky včetně penále někdy i ve výši statisíců korun.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) Primě řekl, že vypovědět smlouvu Česko nemůže, protože je pro něj výhodná. "Zdanění v Holandsku a Česku je prostě jiné. A ti lidé si samozřejmě vybrali tu příjemnější variantu a ty následky, které z toho vyplývají, jsou nepříjemné," dodal.

Podle dřívějších informací z tisku se problém týká zhruba 500 lodníků, kteří se plaví na nizozemských lodích a v Nizozemsku platí daně. Jejich placení v Česku vyžaduje u lodníků dodatek ke vzájemné smlouvě o zamezení dvojímu zdanění s Nizozemskem z roku 1974.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v polovině dubna požádal ministerstvo financí, aby těmto námořníkům pomohlo. Ministerstvo by jim mělo poskytnout pomoc při žádostech o vrácení daní, které námořníci zaplatili v Nizozemsku. Zároveň by měl úřad vyvinout tlak na nizozemskou daňovou správu, aby zaplacené daně byly vráceny co nejdříve.

Témata:  Finanční správa České republiky (FÚ) daně Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy