Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přerov si připomene oběti poválečného masakru z roku 1945, vojáci tehdy popravili 265 lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Přerov - Přerov si dnes připomene tragickou událost na Švédských šancích, kde českoslovenští vojáci v červnu 1945 popravili 265 nevinných karpatských Němců, Slováků i Maďarů.

Historici řadí masakr mezi nejhorší případy msty na německy mluvícím obyvatelstvu v poválečném Československu. Širší veřejnost se o něm dozvěděla až po roce 1989. Město chystá vzpomínkový akt na hřbitově u hrobu obětí a také společnou modlitbu na Švédských šancích, kde se masakr uskutečnil.

Vzpomínkový akt na hřbitově se poprvé odehraje u hrobu, kde spočívají všechny oběti masakru. Ostatky téměř 200 žen a dětí byly totiž až loni nalezeny na olomouckém hřbitově a na společné místo k ostatkům mužů byly umístěny až po 72 letech letos na konci května. Kromě společné modlitby na Švédských šancích chystá město na letní divadelní scéně na Horním náměstí koncert Ireny Kanovské, která bude zpívat balady.

Masakr se na návrší Švédské šance odehrál v noci z 18. na 19. června 1945. Českoslovenští vojáci zavraždili 120 žen, 72 mužů a 75 dětí včetně kojenců. Šlo o karpatské Němce ze Slovenska, slovenské Maďary a Slováky, kteří se vraceli z války domů. Vlaku, v němž cestovali, si všimli příslušníci 17. pěšího pluku z Petržalky.

Akci zorganizoval důstojník Karol Pazúr, který nakonec skončil před soudem. Nejprve byl potrestán 7,5 lety vězení, Nejvyšší vojenský soud v Praze mu v roce 1949 zvýšil trest na 20 let. Ve vězení strávil zhruba rok, poté jej prezident Klement Gottwald amnestoval, v pozadí byly Pazúrovy vazby na komunistické představitele.

Témata:  II. světová válka Československo Přerov

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy