Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec pobytu Sovětů v Česku? Na jejich odchod dohlížel Kocáb

Michael Kocáb
Michael Kocáb
Foto: Vláda.cz

Sovětská armáda u nás "dočasně pobývala" 23 let. 21. června před 26 lety opustil poslední železniční transport se sovětskými vojáky a jejich technikou území tehdejší Federativní republiky. O sedm dní později opustil území našeho soustátí i poslední příslušník sovětské armády.

Dnes je tomu už 26 let, kdy se od nás stáhla sovětská armáda. Ta na našem území pobývala od přelomové noci z 20. na 21. srpna 1968. Tehdy u nás totiž byl "ohrožen socialismus", nastoupit musela síla. Vpádu vojsk Varšavské smlouvy se odmítlo účastnit pouze Rumunsko. Celkem naše hranice překročilo na půl milionu vojáků a odhady mluví také o 6 300 tancích.

Československá politická reprezentace musela souhlasit s "dočasným pobytem spřátelených armád". Na základě smlouvy se Sovětským svazem z října 1968 na našem území zůstalo na 75 tisíc příslušníků sovětské armády, dále přes 200 letounů a vrtulníků, přes 1220 tanků. Jednalo se o pět vševojskových divizí. Armády Maďarska, Bulharska, Polska a NDR naše území opustily už 4. listopadu 1968. 

Sověti působili ve více jak 30 posádkách, na čtyřech letištích (Hradčany, Mladá, Olomouc a Zvolen), dále měli k dispozici nemocnici v Milovicích, v Jaroměři a v Bruntále. Zabrali také 19 muničních skladů a 6 skladů státních hmotných rezerv. Působili v pěti výcvikových prostorech v Mimoni, v Libavé, Lešti, Mladé a Malackách. Prostor Milovice-Mladá byl největším střediskem, kde se koncentrovali Sověti. Z Milov do Moskvy byla dokonce zřízena speciální vlaková linka. Na našem území také žilo na 40 tisíc rodinných příslušníků vojáků. 

Vedení Sovětského svazu v průběhu let osmdesátých slíbilo postupné stahování jednotek z našeho území. Do roku 1989 však šlo pouze o 1 500 osob. Změna přišla až se Sametovou revolucí kdy československá vláda vydala stanovisko, ve kterém označuje sovětskou invazi z roku 1968 za protiprávní a následně začala vyjednávat o úplném odchodu vojsk. 

Schůzky české a sovětské delegace k tomuto tématu v průběhu roku 1990 Sověti komplikovali a termín odchodu vojsk oddalovali. K podpisu smlouvy o odchodu sovětských vojsk tak došlo v únoru 1990 v Kremlu. Smlouva počítala se třemi etapami odchodu. V první etapě (únor až květen 1990) mělo odejít 25 800 osob, ve druhé (červen - prosinec 1990) 18 300 vojáků a ve třetí (leden - červen 1991) zbytek, tedy 29 400 vojáků. Předsedou komise, která na odchod dohlížela, byl Michael Kocáb. Odsun armády skončil ve finále o několik málo dní dříve. Poslední transport s vojáky byl vypraven z Milovic 19. června 1991.

Poslední transport se sovětskými vojáky byl vypraven 19. června 1991 a o několik dní později opustil území Federace poslední zástupce sovětské armády generálplukovník Eduard Vorobjov. 

Témata:  Sovětská armáda výročí Sovětský svaz Michael Kocáb

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy