Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Církevní kapitula prohrála spor o zámek Skály, u Nejvyššího soud u s odvoláním neuspěla

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Královéhradecká katedrální kapitula neuspěla s dovoláním k Nejvyššímu soudu (NS) ve sporu o zámek Skály. Do církevních rukou se tak areál nevrátí.

Stát vložil zámek do akciové společnosti Stavební geologie. Firma je v likvidaci, v zámečku nedaleko Teplic nad Metují soukromý nájemce provozuje hotel. Kapitula neuspěla s tvrzením, že vklad majetku do akciové společnosti je neplatný, ani s poukazem na nutnost vykládat restituční zákony co nejvstřícněji k původním vlastníkům.

Vklad majetku včetně zámeckého areálu se odehrál koncem roku 1990. Zákon o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby vstoupil v platnost až v následujícím roce, včetně blokačního ustanovení, které chránilo někdejší církevní majetek před privatizací, dokud se stát s církvemi nedohodne na obecném vyrovnání.

"Z toho logicky vyplývá, že realizovaný majetkoprávní úkon, učiněný zakladatelem tři měsíce před účinností nové právní úpravy privatizace nelze posuzovat prizmatem později přijatého právního předpisu a pokládat jej pro rozpor s ním za neplatný, případně mu 'dodatečně' odnímat právní účinky, jež mu přiznávaly platné a účinné právní předpisy," stojí v usnesení NS.

Zámek Skály, označovaný také jako Bischofstein nebo Bišík, leží v osadě na okraji Teplických skal. Nynější stavba v raně barokním stylu stojí na místě starší tvrze. O Skalách pojednává stejnojmenný román Aloise Jiráska. V očích spisovatele se Skály po bitvě na Bílé hoře díky své odlehlé poloze nakrátko staly útočištěm nekatolíků. Později zámeček sloužil jako letní sídlo kanovníků z Hradce Králové.

Témata:  církevní restituce Nejvyšší soud Královéhradecký kraj

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy