Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bakterie napadající stromy a révu v ČR odhalena nebyla

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Korzo

Praha - V březnu vzniklo podezření, že se do Česka dostala bakterie Xylella fastidiosa, která napadá okrasné a ovocné stromy nebo vinnou révu. Testy Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) prokázaly, že tak tomu není. Veřejnost přesto dostala upozornění.

Bakterie se mela do českých domácností dostat na zakoupených rostlinách okrasného vítodu myrtolistého z Hornbachu nebo Bauhausu. Potenciálně nakažené rostliny byly ze španělské okrasné školky.

Z té pocházely rostliny, které byly jako napadené zachyceny mimo území Česka. "Laboratorní testování vzorků odebraných v ČR následně ukázalo podezření na přítomnost bakterie celkem u dvou druhů rostlin. Podrobné testování, nyní ukončené v zahraničí, toto podezření u žádného ze vzorků nepotvrdilo," uvedl ústav v tiskové zprávě. Upozornil ale na to, že riziko zavlečení bakterie na území ČR nelze podceňovat.

ÚKZÚZ varuje lidi před nákupy zejména ovocných a okrasných rostlin z neprověřených zdrojů, a to zejména při pobytu v zemích mimo EU nebo ve státech jižní Evropy s výskytem bakterie Xylella fastidiosa. Dovoz rostlin ze třetích zemí je možný pouze na základě platného rostlinolékařského osvědčení, vydaného v příslušné třetí zemi, připomíná.

Bakterie pochází pravděpodobně z Ameriky, v Evropě se šíří od roku 2013. Npadá přes 200 druhů rostlin, včetně třešní, broskvoní, hrušní, jahodníků, dubů nebo fíkusů.

Témata:  rostliny viry a bakterie příroda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy