Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Moravskoslezském kraji řádí spalničky,nakazilo se už 130 lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ostrava - Spalničkami se v Moravskoslezském kraji dosud nakazilo 130 lidí. Mezi nemocnými bylo i 19 zdravotníků. Poslední případ onemocnění hygienici zaregistrovali 12. června, o konci epidemie se zatím ale mluvit nedá. Loni bylo v Česku podle Státního zdravotního ústavu evidováno jen sedm případů spalniček.

Ještě neuplynula dvojnásobná inkubační doba od posledního případu onemocnění, to je 42 dnů. V souvislosti s prázdninami a předpokladem četnějších cest za hranice republiky hygienici upozorňují na fakt, že s epidemií spalniček se potýkají i další evropské země jako Itálie, Německo, Rakousko, Anglie, Rumunsko či Bulharsko.

Vyzvali rodiče, aby zejména v případech, kdy budou cestovat do těchto zemí, neodkládali očkování dětí. "V této souvislosti doporučujeme u dosud neočkovaných dětí konzultaci s praktickým dětským lékařem, který zváží riziko a může rozhodnout i o dřívějším očkování dítěte. V případě zvýšeného rizika nákazy lze očkovat dítě od devátého měsíce věku," uvedli hygienici.

Nejvíce nakažených spalničkami stále připadá na okres Ostrava, kde dosud onemocnělo 106 lidí. Jediným okresem v kraji, kde nákaza zaznamenána nebyla, zůstává okres Bruntál.

Spalničky jsou vysoce infekční a šíří se kapénkami. Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech na sliznici tváří se mohou objevit bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den je patrná sytě červená až fialová vyrážka. Onemocnění může zkomplikovat zápal plic či zánět mozku.

Témata:  Spalničky Moravskoslezský kraj nemoc lékaři

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy