Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klíšťových onemocnění je méně než loni. Klíčovou roli hraje počasí

Sezóna klíšťat se blíží. Jak se bránit?
Sezóna klíšťat se blíží. Jak se bránit?
Foto: Pixabay

České Budějovice - Výskyt klíšťových onemocnění v Jihočeském kraji je letos nepatrně nižší než loni. Evidováno je zatím 15 případů klíšťové encefalitidy, což je o jeden méně než loni. V případě lymské boreliózy hygienici zjistili 51 případů, loni jich bylo v tuto dobu 53.

Jižní Čechy patří dlouhodobě k největším přírodním ohniskům klíšťových onemocnění v Evropě. Pokud lidé nejsou očkovaní proti encefalitidě, měli by před vstupem do lesa a křovin použít repelent, když na sobě po návratu domů najdou přisáté klíště, měli by ho okamžitě odstranit.

"Výše výskytu není nějakou shodou okolností a náhod. Vždy ji ovlivňují různé faktory," řekla Jitka Luňáčková z českobudějovické krajské hygienické stanice. Jedním z nich je počasí.

Klíšťová onemocnění se vyskytují častěji, pokud je teplo a vlhko. "Ale nesmí být sucho nebo naopak hodně srážek," řekla. Proto tradičně nejsilnější měsíce pro výskyt klíšťových onemocnění bývají červen a září. Luňáčková uvedla, že loni hygienici evidovali 108 případů encefalitidy.

Klíšťová encefalitida, nehnisavý zánět mozkových blan nebo mozku, se zatím nedá léčit. Léčí se jen příznaky. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí. Lidé se mohou proti encefalitidě dát očkovat. Borelióza může způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti borelióze očkování není.

Témata:  klíšťata Jihočeský kraj nemoc

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy