reklama

Vyplývá to z odpovědí zástupců parlamentních stran. ČTK oslovila i SPD, ale odpovědi nedostala. V ČR jde do zdravotnictví asi 7,6 procenta HDP, což je podprůměr v EU. Letos bylo plánováno 277 miliard korun.

ANO, ODS a TOP 09 se shodují v tom, že do systému by mělo přijít více soukromých peněz. "Chtěli bychom vytvořit legální prostor pro dobrovolnou spoluúčast či připojištění. K tomu je nezbytné zákonem lépe definovat rozsah hrazené péče," řekl expert ANO na zdravotnictví Adam Vojtěch.

ANO a ČSSD chtějí také přehodnotit současné financování pomocí úhradové vyhlášky. Podle Vojtěcha (ANO) je třeba posílit aktivní smluvní politiku mezi pojišťovnami a poskytovateli péče. Podle odborníka ČSSD Jiřího Běhounka je třeba srovnat rozdíly v platbách pojišťovnám za stejné výkony.

Podle TOP 09 je třeba upravit platby za státní pojištěnce, což jsou děti, senioři a nezaměstnaní, aby víc odpovídaly nákladům. Pravidelnou valorizaci plateb podporují také Zelení a KSČM. Podle Pirátů by měla mít fixní měsíční výši za každého pojištěnce. Komunisté a Zelení budou prosazovat, aby se vrátilo proplácení prvních tří dnů nemocenské.

Podle většiny stran je nutné změnit systém veřejného zdravotního pojištění. "Základní změnou by mělo být zavedení dvousložkového pojištění, které by vedlo k větší konkurenci zdravotních pojišťoven," řekl Vojtěch (ANO). K pevné složce by si pojišťovny stanovily pohyblivou, v mantinelech stanovených zákonem.