Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Třinci v noci shořel dřevěný kostel z 16. století. Škody jsou do desítek milionů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Třinec - V třinecké části Guty v noci na dnešek shořel dřevěný kostel z 16. století. Škody půjdou podle předběžných odhadů do desítek milionů, historická hodnota památky je však jen těžko vyčíslitelná.

Hasiči dostali zprávu o požáru kostela Božího těla v Gutech dnes krátce po půlnoci. Při příjezdu hasičů na místo byl už kostel v plamenech. "Oheň dostali hasiči pod kontrolu za necelou hodinu, do dnešního rána pokračovalo dohašování," uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Římskoskatolický filiální, tedy vedlejší kostel v Gutech byl cennou památkou s mnohým původním vybavením a obrazy z 1. poloviny 16. století. V letech 2012 až 2014 byl kostel rekonstruován za několik milionů korun.

Podle letopočtu vytesaném v portálu je možné, že byl kostel postaven roku 1563. Není však vyloučeno, že je starší. První zvon byl na jeho věž osazen v roce 1565 a existuje dodnes. V roce 2001 ho někdo ukradl. Zvedla se taková vlna nevole, že se ho zloději nakonec zbavili. Nalezen byl bez srdce v nedaleké Karpentné.

Kostel byl postaven z velkých kmenů listnatých stromů, nejstarší habry zřejmě rostly u řeky Olše již za doby Velkomoravské říše. Interiér kostela později vyzdobila díla místních umělců žijících v 17. a 18. století.

Témata:  kostely Moravskoslezský kraj hasiči požáry

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy