Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi mohou poslance volit i ze zahraničí. Kde všude může odevzdat svůj hlas?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Před čtyřmi lety volilo poslance v zahraničí 10.000 českých občanů. Letos budou registrovaní voliči moct nově hlasovat o složení Sněmovny také z Barmy, Senegalu nebo Lucemburska.

Plyne to z vyhlášky, která upravuje dodání hlasovacích lístků do ciziny. "Od poslední novelizace vyhlášky v roce 2013 došlo k některým změnám, které je třeba v těchto seznamech zohlednit," zdůvodňuje ministerstvo zahraničí svůj postup. "V některých zemích vznikly nové zastupitelské úřady, některé úřady byly uzavřeny, případně došlo ke změně úrovně zastoupení," píše se v materiálu.

Vyhláška obsahuje dvě přílohy, z nichž v první jsou uvedeny zastupitelské úřady, na které se dodávají papírové hlasovací lístky. Do této skupiny úřadů patří zastoupení České republiky v sousedních zemích, tedy Německu, Polsku, Rakousku a na Slovensku.

Další více než stovka českých úřadů dostane hlasovací lístek ve verzi pro tisk. Právě jejich seznam se vyhláškou mění. Před čtyřmi lety mohli Češi volit například na českém velvyslanectví v Libyi nebo v Zimbabwe. Dnes jsou obě ambasády zavřené. Česko zrušilo své zastoupení také v malijském Bamaku a japonském Kjótu. Volit se nebude ani na generálním konzulátu v Doněcku. Ten Česká republika uzavřela v roce 2014 kvůli válce na východě Ukrajiny.

Nově jsou na seznamu ambasády v keňském Nairobi, senegalském hlavním městě Dakar a zambijské Lusace. V Asii Česko od posledních parlamentních voleb rozšířilo své zastoupení o generální konzulát v iráckém Irbílu a Čcheng-tu, hlavním městě čínské provincie S'-čchuan. Hlasovací lístky budou pro registrované voliče k dispozici také na českých velvyslanectvích v Barmě a Kambodži.

Češi v cizině měli možnost vybírat si poslance ve volebních místnostech na zastupitelských úřadech či konzulátech zatím čtyřikrát. Před každými volbami státní volební komise losem určí kraj, pro jehož kandidátky se v cizině hlasuje. Poprvé to bylo v roce 2002, kdy se rozhodovalo mezi jihomoravskými kandidáty. Při následujících dvou volbách volili Češi v zahraničí mezi jihočeskými kandidáty. V roce 2013 byl stejně jako letos vybrán Středočeský kraj.

Témata:  Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Češi velvyslanectví volby 2017 volby

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy