reklama

Přidávat chtějí i pracovníkům v sociálních službách, lékařům a sestrám. Vyplývá to z volebních programů. Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) chce ještě před podzimními volbami rozhodnout o lednovém zvýšení minimální mzdy a o listopadovém růstu platů ve veřejném sektoru.

Kabinet bude v brzké době schvalovat návrh na zvýšení minimální mzdy, za kterou pracuje asi 132.000 lidí, tedy 3,6 procenta zaměstnanců. Tripartita se na částce neshodla. Zatímco podle zaměstnavatelů by se nejnižší výdělek měl z 11.000 korun zvednout o 800 korun, podle odborů by to mělo být o 1500 korun. Ministerstvo práce navrhuje přidat o 1200 korun, tedy o 11 procent. Stát, kraje a obce by to vyšlo navíc na 671 milionů, podnikatele na 3,1 miliardy. Na sociálních a zdravotních odvodech by ale do rozpočtu podle podkladů pro vládu přiteklo o 1,28 miliardy víc.

Sobotkův kabinet se při svém nástupu zavázal, že minimální mzdu přiblíží ke 40 procentům průměrné mzdy. S touto hranicí počítají ve svých programech sociální demokraté a Starostové a nezávislí (STAN), chtějí uzákonit pravidelné zvyšování. Podle sociálních demokratů by minimální příjem měl do roku 2022 činit aspoň 16.000 korun, bude to také tlak na růst ostatních výdělků. Podle Starostů by díky uzákonění hranice nejnižší mzda přestala být závislá na "libovůli vlády" a její zvedání by bylo předvídatelné.

Komunisté by minimální mzdu chtěli postupně zvýšit na 50 procent průměrné mzdy. Podle Zelených by měla činit 60 procent mediánové mzdy. Uvádějí částku 15.000 korun. Letos v prvním čtvrtletí se tři pětiny mediánu rovnaly 14.222 korunám. Výhledově chce Strana zelených prosazovat evropskou minimální mzdu. Pravidelně podle růstu průměrné mzdy by nejnižší výdělek zvedalo hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Průběžné přidávání podporují i Piráti. ODS a TOP 09 minimální mzdu v programu nezmiňují, v minulosti ve vládě ji nezvyšovaly. ANO a lidovci zatím svůj program nezveřejnili.

Odbory požadují ještě letos zvýšení výdělků ve veřejném sektoru. Původně usilovaly pro hasiče, učitele, policisty, pracovníky v kultuře a sociálních službách o deset procent navíc od září. Na červnovém jednání s vládou a lídry vládních stran se dohodl listopadový termín. Lékaři a sestry by měli mít víc peněz od ledna. Zatím není jasné, o kolik a komu by se příjem mohl zvýšit. Ministerstvo práce propočítalo několik variant. Počítá se většinou s přidáním mezi osmi a 13 procenty pro vybrané profese od listopadu a ledna. Odboráři nyní žádají pro učitele 15 procent navíc od listopadu.