reklama

Počet volných pracovních míst stoupl meziměsíčně i meziročně, v červenci přesáhl 188.000. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. „V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezónní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence Úřadu práce ČR a také mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených," uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

V menší míře se podle ní do evidence uchazečů o zaměstnání začali hlásit i čerství absolventi škol. Prozatím ale nezaměstnanost výrazně neovlivňují, příchod hlavní vlny očekáváme v září, dodala.

Stav na pracovním trhu podle úřadu aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období. "Trh práce ovlivňuje především růst české ekonomiky, průmyslové výroby a sezónní práce, které jsou v plném proudu. Zejména ve stavebnictví, lesnictví, zemědělství a cestovním ruchu," uvedl úřad. V nadcházejícím období by podle něj mohla nezaměstnanost stagnovat nebo mírně klesnout.

Počet volných pracovních míst nabízených přes úřady práce stoupl v červenci na 188.066, což je o 4566 více než v červnu a o 52.308 více než před rokem. Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 1,6 uchazeče. Z toho nejvíce na Karvinsku, a to 9,4. Během července se na úřadech práce nově přihlásilo 41.769 lidí, naopak 36.134 uchazečů o zaměstnání z evidence odešlo. Novou práci získalo v červenci získalo 20.356 lidí.

Nejnižší nezaměstnanost vykazovaly ke konci července okresy Rychnov nad Kněžnou a Praha-východ, kde byla míra nezaměstnanosti 1,4 procenta, respektive 1,6 procenta. Pod dvěma procenty byla ještě na Jindřichohradecku. Naopak nejhorší situace z hlediska nezaměstnanosti panovala na Karvinsku (9,6 procenta) a Mostecku (8,9 procenta).

Z jednotlivých krajů je nejvyšší nezaměstnanost v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, a to 6,3 procenta. Naopak nejnižší byl podíl nezaměstnaných v Plzeňském kraji, kde činil 2,6 procenta.

Firmy trápí nedostatek pracovníků

Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta, očekával, že podíl nezaměstnaných osob v letošním červenci udrží na 4 procentech s ohledem právě na meziročně nižší počet příchozích pracovníků ze školství. "Z mírného sezonního červencového nárůstu nezaměstnanosti nelze vytvářet žádní negativní závěry směrem k vývoji na pracovním trhu. Ten zůstává i nadále pozitivní a v nadcházejících měsících podíl nezaměstnaných osob zamíří pod 4 %," uvedl. Poukazuje také na to, že velmi nízká nezaměstnanost a tím pádem i nedostatek uchazečů je stále problematičtější pro řadu podniků napříč ČR. "Nedostatek zaměstnanců pociťují nejen podniky ve zpracovatelském průmyslu, ale i ve velkoobchodu, ve stavebnictví, v dopravě či v administrativě. A situace v tomto směru rozhodně lepší nebude," dodává. 

„Volných pracovních míst přibylo o 4,5 tisíce a jejich počet lehce přesáhl 188 tisíc, což je jednoznačně nejvyšší hodnota od roku 1998. Na jedno volné pracovní místo tak připadalo rekordních 1.61 nezaměstnaných. Je zřejmé, že v této době získá práci prakticky každý, kdo o ni má zájem. Nedostatek pracovníků je již citelnou překážkou růstu ekonomiky, a firmy se přetahují o zaměstnance zvyšováním mezd a poskytováním dalších benefitů. Zároveň se firmám čím dál více vyplácí investovat do robotizace, resp. zvyšování produktivity svých zaměstnanců obecně. Rostoucí mzdy silně podporují domácí spotřebu a začínají tlačit na růst cen. V srpnu očekáváme, že nezaměstnanost díky obnovení některých sezónních prací opět klesne pod hranici 300 tisíc a vrátí se na 4,0%. Pro konec roku předpokládáme, že se nezaměstnanost na této úrovni udrží,“ uvedl Jiří Pour z UniCredit Bank.