Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peníze na pořízení a obnovu vlaků prověří NKÚ

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: České dráhy

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad začne letos v listopadu prověřovat peníze na pořízení a obnovu vlaků. Novou kontrolu zařadilo do letošního plánu vedení úřadu na svém posledním jednání. Úřad o tom informoval na svém webu.

Kontroloři zamíří na ministerstvo dopravy a do Českých drah, aby prověřili účelnost, hospodárnost a efektivnost podpory poskytované železničním dopravcům.

"Na obnovu kolejových vozidel byl v minulých letech rozdělen velký objem peněz. Z operačního programu Doprava a regionálních operačních programů byly v letech 2012 - 2016 podpořeny projekty obnovy železničních kolejových vozidel za téměř 3,8 miliardy korun," uvedl mluvčí úřadu Václav Kešner. Dalších 20 miliard pak může do roku 2020 doputovat z operačního programu Doprava.

Úřad se nákupy kolejových vozidel zabýval již dříve. V roce 2011 dokončil kontrolu, z níž kromě jiného vyplynulo, že ministerstvo dopravy stanovilo neopodstatněně komplikovaný a netransparentní systém cílů, indikátorů a parametrů programů, ze kterých financovalo obnovu kolejových vozidel, uvedl mluvčí.

Nákupem a obnovou vozidel se mělo dosáhnout také toho, že kolejová vozidla nebudou starší dvaceti let. Věková struktura kolejových vozidel ČD se v letech 2006 ale 2010 výrazněji nezlepšila. ČD provozovaly v roce 2010 přes 70 procent vozidel starších 20 let.

Témata:  NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad) vlaky České Dráhy

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy