Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový Úřad pro dohled nad stranami bude v září kompletní, už teď dostává podněty od občanů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí by měl být v září kompletní. Instituce už dostala dvě desítky podnětů od občanů na možná provinění proti zákonu. Úřad zahájil dvě správní řízení kvůli podzimním volbám, na další se chystá.

Úřad bude mít 17 pracovníků včetně pětičlenného vedení. V září nastoupí poslední tři pracovníci. K 1. září by měla nastoupit mzdová účetní. Do konce měsíce se zaplní poslední dvě pozice, kterými jsou vedoucí oddělení kontroly a vedoucí oddělení kanceláře předsedy.

"Všechny úkony spojené s funkcí vedoucího kanceláře jsem zatím od začátku až do současnosti vykonával já. Co se týká oddělení kontroly a správního řízení, pověřil jsem nejvýše služebně postaveného pracovníka dočasným vedením oddělení, aby mohlo pracovat do doby jmenování vedoucího," uvedl předseda úřadu Vojtěch Weis.

Kromě něj jsou dalšími členy vedení právník a politolog Tomáš Hudeček, ekonom Jiří Navrátil, bývalý poslanec František Sivera a politolog Jan Outlý.

Úřad se zaměřuje na monitoring volební kampaně před sněmovními volbami a řeší i podněty k potenciálnímu porušování kampaně. "Obdrželi jsme zhruba dvě desítky podnětů od občanů a subjektů a musíme s nimi nakládat. K tomu máme i další zjištění. Stačí se například projet po dálnici. Visí u nich řada billboardů, na nichž by mohly být určité nedostatky," řekl Weis. Lidé najdou kontakty na úřad na jeho webu.

Úřad zatím minulý týden zahájil dvě správní řízení se subjekty a na dalších pracuje. Jednomu subjektu vytýká účast na předvolební kampani bez předchozí registrace, druhému kandidujícímu subjektu chybějící informaci o zadavateli a zpracovateli u volebních materiálů.

Témata:  Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran volební kampaň politické strany volby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy