Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srp podle očekávání nebude členem rady Ústavu pro studium totalitních režimů

Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR)
Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR)
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Dlouholetý předseda Jazzové sekce Karel Srp se podle očekávání nestal členem Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

Senát dnes vzal na vědomí stanovisko své volební komise, že Srp jako bývalý člen předlistopadové komunistické strany nesplňuje zákonnou podmínku spolehlivosti. O Srpově nominaci do rady tak horní komora ani nerozhodovala. Srp se jednání Senátu nezúčastnil.

Srp podle předsedy senátní volební komise Luďka Jeništy (za STAN) v čestném prohlášení ke kandidatuře konstatoval, že "v roce 1968 byl členem Komunistické strany Československa". Volební komise proto musela konstatovat, že Srp nesplňuje podmínku spolehlivosti a proto nemůže být do rady ústavu volen.

Srp, kterého do rady nominoval prezident Miloš Zeman, před týdnem navzdory informaci ve svém čestném prohlášení uvedl, že si na členství v KSČ nevzpomíná. "Nepamatuji si, jestli jsem byl před 50 lety členem KSČ během pražského jara," řekl České televizi. "Ale jestli jsem byl, tak jsem na to hrdý," dodal. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček již dříve označil postup senátorů za návrat k totalitnímu kádrování.

Srp byl letos druhým kandidátem do rady ÚSTR, kterého prezident navrhl. Předchozí nominovaná Lenka Procházková sice požadavky zákona splnila, ale senátoři ji do funkce nezvolili.

Témata:  Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy