Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda projedná vznik státní letecké záchranky, opozici se nápad nelíbí

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie
Záchranáři v akci, ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Urban, EuroZprávy.cz

Praha - Podle vlády by letečtí záchranáři spadali pod firmu Czech Aviation Trade Centre (CATC) spadající pod Řízení letového provozu, nebo by měl vzniknout nový státní podnik. Rozhodnout se má na pondělním zasedání kabinetu.

Založení státního podniku by trvalo přibližně tři roky, Řízení letového provozu nabídlo svou firmu CATC. Návrh vzešel z expertní pracovní skupiny, kterou tvořili zástupci ministerstev zdravotnictví, financí, obrany, vnitra, Úřadu vlády ČR a Asociace krajů ČR, která ale s materiálem nesouhlasí. Stejně jako ODS a Piráti, podle kterých je vhodnější současný systém, kdy kromě základem pokrytých policií a armádou službu zajišťují soukromé firmy.

"Armáda zajišťuje podle dostupných informací stanoviště za 125 milionů korun za rok, policie za 58 milionů Kč za rok. Zato nestátní provozovatelé jsou schopni to zvládnout do 48 milionů za rok," sdělil ČTK místopředseda ODS Martin Kupka.

Pro KDU-ČSL by byla státní letecká záchranka přijatelná jen v případě, že by byla levnější než soukromí provozovatelé. Návrh předložený vládě ale počítá s nákupem vrtulníků za 1,6 miliardy korun.

Naopak podle KSČM a Zelených by měl stát leteckou záchrannou službu provozovat sám. Podle ČSSD a TOP 09 je třeba situaci urychleně vyřešit, konkrétní řešení ale zatím nenavrhují. Dle experta ANO na zdravotnictví Adama Vojtěcha je státní podnik nejlepší volba, která zajistí stabilitu.

Letečtí záchranáři v Česku vzlétají zhruba k jednomu procentu případů, při kterých zasahuje záchranná služba. Ze šesti základen nyní létají vrtulníky tří soukromých firem. V Plzeňském a Jihočeském kraji službu zajišťuje armáda, v Praze a Brně policie. Čtyři základny z deseti mají nepřetržitý provoz, jde o Prahu, Plzeň, Brno a Ostravu. Návrh předložený vládě počítá s tím, že by armáda zajišťovala nadále jen základnu v Plzni a policie v Praze, osm by spadalo pod státní podnik.

Do roku 2020 budou šest základen provozovat tři soukromé firmy - slovenská ATE, rakouská Helikopter Air Transport (Heliair) a DSA. Zakázkami se zabýval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který udělil pokutu ministerstvu zdravotnictv. V Ústeckém kraji pak musel být vypsaný nový tendr.

Témata:  Zdravotnická záchranná služba zdravotnictví vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy