Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Holokaust moravských Romů si připomněli v Kunštátu na Blanensku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Blansko - Kolem 200 lidí se dnes u Památníku Hodonín u Kunštátu na Blanensku sešlo, aby uctili památku obětí romského holokaustu.

Letos v srpnu je to 74 let, co z tehdejšího tábora byly odvezeny romské rodiny do Osvětimi. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že každý pomník obětem holokaustu je pomníkem proti nenávisti. "Jejich smrt byla součástí plánu a pokusem o řízené vyvraždění, kdy měly být vyhlazeny celé národy a etnické skupiny. Každý pomník, který obětem holokaustu postavíme, je pomníkem proti nacismu, nenávisti a nesnášenlivosti," řekl Sobotka.

Historik muzea Dušan Slačka připomněl dějiny tábora, zkušenosti lidí, kteří jím prošli, ale i fakt, že se nedaleko objektů nachází v lese hřbitov nazvaný Žalkov, kam se odklízeli mrtví.

Tábor měl za druhé světové války kapacitu 300 lidí, přesto se v něm tísnilo ve špatných hygienických podmínkách asi 1200 osob. Proto v místě vypukla epidemie tyfu. V noci na 22. srpna 1943 se uskutečnil velký transport 749 Romů do nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Podle Slačky bylo asi 6500 českých a moravských Romů, z nichž 90 procent nacistickou genocidu nepřežilo.

V místě bývalého tábora vznikl bezmála za 100 milionů korun památník. Stavební práce trvaly zhruba pět let. Osudy Romů bude připomínat expozice, která nyní vzniká. Památník by měl být přístupný příští rok.

Témata:  romové holocaust Bohuslav Sobotka

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy