reklama

Podle ekonomů politici nemohou od stolu změnit hospodářskou realitu. Naopak odboráři věří v Sobotkův úspěch při jednání. Sobotka chce ve středu na jednání v Salcburku s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a rakouským kancléřem Christianem Kernem jednat o odstraňování mzdového dumpingu a sbližování výdělků v zemích EU. Vyplývá to z dnešní ankety ČTK.

"Je to čistý populismus. Do mzdové politiky firem by stát neměl vůbec zasahovat. Navíc srovnávání průměrných mezd napříč EU je úplný nesmysl," řekl dnes ČTK prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. V každé zemi je podle něho jiná produktivita firem, jinak velký trh, jiná podpora podnikatelů, jiné životní náklady, často jiná měna a jiná míra nezaměstnanosti. Snaha o sbližování, navíc přes vládní doporučení, či dokonce nařízení, je zcela kontraproduktivní, dodal.

Prezident Macron se dlouhodobě staví proti sociálnímu dumpingu. Dokonce ještě v roli ministra hospodářství prosadil povinnost prokázat nejméně francouzskou minimální mzdu pro řidiče kamionů z ostatních zemí EU, kteří projíždějí Francií, upozornila mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů Jana Kašparová. Sobotka to podle ní může Macronovi vrátit jako bumerang. "Francouzské firmy, kterých působí v ČR 470 a zaměstnávají přes 60.000 zaměstnanců, k nám také exportují sociální dumping, a to v podobě nízkých mezd, které tyto firmy v ČR platí," podotkla.

Analytička Hospodářské komory ČR Karina Kubelková míní, že Macron i Kern jsou dobře informování o rychlém zvyšování minimální mzdy v ČR. Nepochybuje, že prostřednictvím zaměstnaneckých organizací se k nim dostaly i informace o zvyšujících se nákladech konkrétních francouzských a rakouských firem, což pro ně může znamenat nižší zisky. "A ochranářská politika je oběma zemím blízká, takže nečekáme, že budou reflektovat na žádost české strany. Tlak Sobotky na vyšší mzdy bude mít pouze symbolický charakter, který zapadá to do předvolební rétoriky politických stran," dodala.