reklama

Na webu o studii Zdraví dětí 2016 o tom informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Sledováno bylo 5130 dětí v péči 46 praktických lékařů pro děti a dorost v 15 městech.

Svalová nerovnováha se u dětí nejčastěji projevila v oblasti krku a ramen, tj. předsunutím hlavy (23 procent dětí), kulatá záda mělo 14 procent dětí, skoliotické držení těla (porucha zakřivení páteře při pohledu zezadu) pak 13 procent dětí. U nesportujících dětí byl výskyt vadného držení těla o téměř deset procent vyšší.

Studie ukázala, že pravidelně a organizovaně sportuje 54 procent dětí, v průměru čtyři hodiny týdně. Pětina dětí nemá žádnou pohybovou aktivitu, mezi sedmnáctiletými dokonce třetina. U nesportujících dětí by výskyt vadného držení těla o deset procent vyšší než už sportovců. Nejvíce sportují devítileté děti, pravidelně se pohybu věnuje 70 procent z nich.

Pětina dětí trpí bolestmi hlavy. Častější jsou mezi těmi, kteří nesportují nebo tráví delší dobu před obrazovkou televize, počítače či tabletu. V průměru tomu české děti věnují dvě hodiny denně, třetina však více než tři hodiny. Čas přes obrazovkou stoupá s věkem, mezi pětiletými je to průměrně 1,5 hodiny, u sedmnáctiletých tři hodiny. Pětina z nich uvedla více než 4,5 hodiny.