Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojenská policie má více než rok nové pravomoci, vyšetřovala už 45 případů

Vojenská policie AČR
Vojenská policie AČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Od loňského července, kdy Vojenská policie dostala pravomoc samostatně vyšetřovat některé trestné činy, eviduje už 45 trestních stíhání.

ČTK to řekl náčelník Vojenské policie (VP) Pavel Kříž. Počet případů je podle jeho názoru vzhledem k velikost armády nízký.

Možnost, aby VP sama vyšetřovala trestné činy související s armádou nebo ministerstvem obrany, přinesla loňská novela trestního řádu. Kříž změnu vítá. "Zatím jsem nezaznamenal žádné problémy, cítím podporu jak státních zástupců, tak police České republiky," řekl. Vzájemnou spolupráci se státními zástupci a policie si pochvaluje. "Nechválí se příliš často, ale tady bych opravdu chtěl poděkovat," dodal.

Šetření se podle Kříže zrychlilo. Před platností novely vojenští policisté případy prověřovali, další část řízení si následně převzala Policie ČR, která si musela celý případ nastudovat. Podle Kříže je počet případů trestního stíhání na velikost armády nízký. Česká armáda má včetně civilních zaměstnanců necelých 30.000 lidí.

Za více než rok, kdy může vést samostatné vyšetřování, eviduje VP 45 případů trestních stíhání. Z nich bylo 28 předáno státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby, u dalších osmi byl podán návrh na podmíněné zastavení trestního stíhání. Zbytek případů vojenská policie stále řeší.

Témata:  Vojenská policie Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy