Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečná záměna: Nákazu pneumokokem lidé často mají za pouhé nachlazení

Nachlazení, ilustrační fotografie
Nachlazení, ilustrační fotografie
Foto: ielement.cz

Praha - Nákazu pneumokokem provázenou kašlem či horečkou lidé často zaměňují za nachlazení. Každý čtvrtý senior nad 65 let kvůli poklesu imunity ve vyšším věku při nakažení touto bakterií umírá. Bakterie se podobně jako chřipka šíří vzduchem. Způsobují záněty uší, kloubů, vedlejších dutin, ale i pobřišnice, krve či mozku.

Loni podle dat Státního zdravotního ústavu počet případů pneumokokových onemocnění klesl meziročně asi o pětinu na 323. Zemřelo 66 pacientů. Nejvíce onemocnění způsobených pneumokoky bylo loni v Praze, v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Více než polovina pacientů byla ve věku nad 65 let.

"Ve vyšším věku se přirozeně imunita trochu snižuje. Bohužel se tak někteří senioři dostanou na hranici, kdy jsou antibiotika schopná bakterii zabít, ale tělo se s tím už nedokáže vyrovnat," řekla primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová. Mezi další ohrožené skupiny patří osoby s poruchou imunity a děti, které jsou v Česku ale často očkované.

Sněmovna letos rozšířila možnosti hrazeného očkování proti pneumokokovi i pro seniory. Od roku 2015 je proplácený jeden typ očkování, od letošního září i druhá možnost bez nutnosti přeočkování.

Některý z 90 typů pneumokoků má v dýchacích cestách podle Roháčové asi pět až deset procent dospělých a 20 až 40 procent dětí. Jejich imunita si s bakteriemi většinou poradí.

Mezi nejzávažnější komplikace patří zápal plic, který ročně postihne až 100.000 lidí, pětina z nich musí být hospitalizovaná a kolem 3000 ročně zemře. Kromě pneumokoků má ale i jiné příčiny. Podle přednosty Kliniky pneumologie a hrudní chirurgie Nemocnice Na Bulovce Norberta Pauka v pětině případů zápalů plic způsobených pneumokokem zánět přejde do krve. "Nad 65 let dosahuje mortalita (úmrtnost) až 50 procent," dodal.

Témata:  nemoc zdraví senioři

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy